bolnišnica
Svet24.si

Družinski zdravniki: Če se to zgodi, bomo kmalu lahko pisali le še recepte

Klemen Žibert
Necenzurirano

Objavljamo poročilo o finančni luknji v SD: kaj pravi Žibert?

Smrklja Njena.si
Obsedena!
 

Snapchat: česa raje ne objavljaj tam

15. 8. 2017; 01.30
Avtor: Š. K.
SNAPCHAT3_ThinkstockPhotos-187416710
Zabavnih aplikacij za komuniciranje s prijatelji je danes že ogromno. Ena od njih je tudi Snapchat, ki postaja vse bolj priljubljen.

KAJ JE SNAPCHAT?
Aplikacija, s pomočjo katere fotografiraš ali posnameš, kaj trenutno počneš, dodaš besedilo in to pošlješ izbranim prijateljem. Oni bodo lahko to gledali toliko sekund, kot jim jih boš dala na voljo, se nasmejali, nato pa bo fotografija ali videoposnetek izginil. Video ali fotko lahko dodaš tudi v svojo 'zgodbo dneva', te snape pa si bodo lahko vsi prijatelji ogledali tudi večkrat na dan. Še najbolje je, če sta oba s prijateljem oziroma prijateljico prisotna na Snapchatu. Tako si lahko vsak na svoji strani s pritiskom na gumb pošiljata videoposnetke in na njih odgovarjata.

PREVIDNOST NI ODVEČ


Glede na to, da imaš v zavesti, da se pogovori, fotografije in videi izbrišejo takoj, ko poteče njihov čas trajanja, lahko hitro postaneš nepazljiva pri tem, kaj pošiljaš. Naj te spomnimo, da si lahko vsak, ki si tvoj snap ogleda, na telefonu naredi sliko ozadja, s tem pa ima tvojo fotografijo ali delček videa shranjen v svoji fotogaleriji. Zato tudi pri tej aplikaciji previdnost ni nikoli odveč. Preberi si, na kaj moraš biti pri pošiljanju snapov pozorna in kaj je bolje, da nikoli ne pošiljaš prek njega.

NA KAJ MORAŠ PAZITI?
1. KDO SO TVOJI PRIJATELJI
Dobro je, da imaš med prijatelji ljudi, ki jim zaupaš. Zakaj bi morali tvoji bežni znanci videti, kaj počneš v vsakem trenutku in kaj se s teboj dogaja. Če že imaš med prijatelji tudi tiste, ki ti niso tako blizu, pa njim ne pošiljaj vsake neumnosti, ki jo fotografiraš ali posnameš.

2. ČESA NE SMEŠ POŠILJATI:


Sramotilnih fotografij oziroma videoposnetkov prijateljev
Sproščeno se družite s prijatelji. Zabavate se, eden od njih pa se norčuje iz sebe, da v smeh spravi tudi vse vas. Zelo neprimerno in nespoštljivo bi bilo, da bi ti v tem trenutku vzela v roke telefon, ga posnela s Snapchatom in to poslala drugim prijateljem. Sploh če bi to naredila brez vednosti te osebe oziroma se ta oseba s tem ne bi strinjala. Odprl se je pred vami, to pa ne pomeni, da je pripravljen svoje obnašanje deliti tudi z drugimi. Pomisli, kako bi se počutila ti, če bi to nekdo naredil tebi.

Intimnih delov telesa
Fotografije intimnih delov svojega telesa raje ne pošiljaj nikomur in nikoli. Tudi če gre samo za zabavo. Ta se lahko hitro spreobrne v nočno moro, ko bodo do tvojih golih fotografij prišli tudi tisti, katerim fotografij nisi poslala. Z enim klikom oziroma fotografiranjem ozadja si lahko tvojo fotografijo shrani vsak, ki si mu jo poslala. Še Snapchat sam je priznal, da obstaja kar nekaj načinov, kako lahko nekdo pride do fotografije, tudi ko ji poteče čas trajanja.

Osebnih podatkov


Nikoli, ampak res nikoli ne pošiljaj prek katerega koli družbenega medija svojih osebnih podatkov. To je zelo nevarno, saj nikoli nisi povsem prepričana, kdo vse jih bo videl, ko boš fotografijo z njimi posredovala naprej. Tudi če boš naredila kratek snap svoje osebne izkaznice in ga poslala svojemu fantu, za to raje izberi kakšen drug način pošiljanja podatkov.

Trenutkov iz kopalnice
Zanimivo, da veliko ljudi naredi selfije kar v kopalnici. Sliši se čudno, a menimo, da je razlog za to verjetno najboljša svetloba. Kakor koli že, nič nimamo proti pošiljanju snapov iz kopalnice, a vseeno poskrbi, da ne bo v ozadju kakšne stvari, ki bi jo po objavi močno obžalovala. Bodi pozorna na to, da na fotografiji ne bo ujeta straniščna školjka, vložek ali pa kakšen drug higienski pripomoček. Izogni se nepotrebni sramoti in se izogibaj fotografiranju ali snemanju v kopalnici.

Nelegalnih dejavnosti


Alkohol in cigarete ne spadajo na Snapchat! Še posebej ne, če še nisi stara dovolj, da bi to uživala. Tudi če gre za zabavo in tega v resnici ne počneš, si bi s tem lahko nakopala le težave. Enako je z drugimi stvarmi, ki so zakonsko prepovedane. Zato je evidenca odveč. Kaj hitro lahko fotografijo ali video pošlješ napačni osebi ali pa jo vidi kdo, za katerega si to nisi želela, in si nakoplješ težave doma in v šoli.

prejšnji članek
Kje boš fanta BQL lahko videla do konca poletja?
Obsedena!
Kje boš fanta BQL lahko videla do konca poletja?
naslednji članek
Mini nasveti za top videz
Lepotičenje
Mini nasveti za top videz
Preberite tudi