900469_089-cigareti2
Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

sergej racman
Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. Sodišče ni uslišalo njegovih prošenj.

Smrklja Njena.si
Obsedena!
 

Je telefon res nujno potreben?

21. 11. 2016; 08.00
Avtor: K.M.
najstnica telefoni
Kako staršem dopovedati, da telefon potrebuješ pri vseh dnevnih aktivnostih.

Živiš v obdobju, ko je tvoje vsakdanje življenje dobesedno razdeljeno na dva dela. En del se odvija tukaj in zdaj, drugi pa se odvija na družbenih omrežjih. Tvoja najlažja in najhitrejša povezava pa je seveda tvoj telefon. Če ne vidiš, je tako, kot da ne bi obstajala. Tvoji starši, pa tvoje stalne odvisnosti od od telefona, preprosto ne razumejo. Preveri nasvete, ki ti bodo morda pomagali pri tem, da jim boš svojo obsesijo razložila, ali upravičila.

Ko te vprašajo, s kom si spet dopisuješ?
Tvoja reakcija je v večini primerov napačna. Si vedela, da je najbolj pogost odgovor, glasen, podoben vpitju, zveni pa nekako takole: ''Kaj pa to tebe briga!?!''. Poznano? no, nikakor ne odgovarjaj na tak način. Ena možnost je, da staršem preprosto poveš, da osebe ne pozna in ji ta podatek zagotovo ne bo pomagal. Še boljše pa je, če preprosto poveš, kdo je na drugi strani. ''Mami, dopisujem si s Stašo''. Lepo, umirjeno, brez dvignjenega glasu. Starše boš na ta način popolnoma zmedla in sploh ne bodo več spraševali. 

''Zakaj moraš vedno viseti na telefonu?''


Tudi tu se ne spuščaj v prepire, saj niso potrebni. Staršem poizkušaj razložiti, da si ti rojena v dobi, ko je mobilni telefon nekaj vsakdanjega in ni zgolj za klicanje in dopisovanje. Povej jim, da si ravno prebrala zadnje novice iz sveta, da si se pozanimala o zadnjih tračih in da si na spletnem šolskem portalu preverila, če imaš še kdaj domače naloge. Zraven dodaj primere, kako to počnejo oni. ''Saj več oči, tako kot si ti prebral vse novice na teletekstu na televiziji, ki je prav tako elektronska naprava''. Tako bodo lažje razumeli, da tudi oni med gledanjem televizije, ali branju trač revije, ne počnejo nič drugačnega kot ti, le da to počnejo s pomočjo drugega medija. 

''Zakaj se ne učiš, ampak si na telefonu?''
Tudi tebe starši vedno dobijo na telefonu, čeprav si po eno urnem učenju zgolj preverila, če se je zgodilo kaj novega? Brez skrbi, nisi edina. Včasih imamo občutek, da starši prav čakajo na to priložnost. Ves čas te opazujejo, kako se učiš, med tem pa te seveda ne pohvalijo, ''saj te ne želijo motiti'', ko pa vidijo, da si samo pogledala na telefon, pa že pričnejo s svojim govorom o tem, da se ne učiš, da cele dneve visiš na telefonu in da na ta način ne boš dosegla rezultatov ...
Brez panike. Lepo razloži, da med učenjem potrebuješ nekaj premora, saj bodo tako rezultati boljši. Vstani, pojdi po kozarec vode, ga v miru popij in med tem povej, da si se zadnjo uro samo učila in da si resnično zaslužiš pet minut pavze. V njo pa je seveda vključen tudi telefon, kjer pa si preverila tudi, kako z učenjem napreduje tvoja prijateljica. 


Če strnemo vse skupaj, je najbolj pomembno to, da ne delaš panike. Ne prepiraj se, ne dvigaj glasu in ostani mirna. Če boš staršem vse razložila na miren in logičen način, bodo ostali brez besed in brez argumentov. 





prejšnji članek
Zopet je na Instagramu
Obsedena!
Zopet je na Instagramu
naslednji članek
Najstniki obožujejo to aplikacijo
Obsedena!
Najstniki obožujejo to aplikacijo
Preberite tudi