Najbolj priljubljena knjižna hekerka se vrača

Ljubitelji kriminalk navdušeni - izšlo novo nadaljevanje trilogije Milenium, uspešnice Stiega Larssona.

Foto: Profimedia

V 25 državah, tudi Sloveniji, je v četrtek na prodajne police prišla peta knjiga iz serije Milenium z naslovom Dekle, ki je iskalo pravico izpod peresa Davida Lagercrantza, ki nadaljuje pisanje v slogu švedskega pisatelja Stiega Larssona. Lagercrantz je v njej združil Larssonova glavna lika - hekerko Lisbeth Salander in novinarja Mikaela Blomkvista. Za slovenski prevod je tudi tokrat poskrbela založba Učila International. 

Larsson, ki je za posledicami srčne kapi umrl leta 2004, je uspeh s trilogijo Milenium dosegel posthumno. Njegovo zasnovo pa je z delom Dekle v pajkovi mreži, in zdaj tudi z delom Dekle, ki je iskalo pravico, nadaljeval Lagercrantz, ki naj bi že delal na šesti knjigi. 

V romanu Dekle, ki je iskalo pravico, peti knjigi iz serije Millennium, je David Lagercrantz, ki nadaljuje pisanje v slogu Stiega Larssona, spletel napeto zgodbo o državnih zlorabah, problematiki ugleda in senc iz otroštva, ki še vedno lovijo Lisbeth Salander, kultno hekerko, zaradi katere je Larssonova trilogija, po kateri so posneli tudi filme, dosegla 83 milijonov prodanih izvodov po vsem svetu. 

"Nisem si predstavljal, kakšen vpliv bo imela novica o prihajajočem četrtem romanu iz serije Millennium. Mislil sem, da bodo ljudje skomignili z ramen in pač živeli naprej, namesto tega pa so švedski in mednarodni mediji skoraj ponoreli in vse skupaj se je stopnjevalo. Seveda sem fantaziral o tem, da bi roman dosegel velik uspeh; konec koncev sem brezupen sanjač. Ko najbolj garam, sanjam o zmagoslavju in najpogosteje sem razočaran. Tokrat pa me je odziv močno presenetil," je o nadaljevanju uspešne serije povedal David Lagercrantz.

013542 Dekle ki je iskalo pravico zk 3d.jpg

David Lagercrantz je sicer švedski novinar in pisatelj, ki živi in ustvarja v Stockholmu. Med drugim je napisal športno biografijo Jaz sem Zlatan Ibrahomović, ki je tako kot serija Millennium v slovenskem prevodu izšla pri založbi Učila International.