Klemen Jaklič
Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval soglasja

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

Smrklja Njena.si
Obsedena!
 

Napake, ki jih počneš pri vadbi

1. 8. 2017; 06.00
Avtor: Ana K.
športnica
Poskrbi, da bo tvoja vadba pravilna in kvalitetna.

Že nič kolikokrat smo ti namignili, da je telesna aktivnost zelo pomembna, saj krepi tvoje telo, um in zdravje. Želeli pa bi te opozoriti na nekaj zelo pomembnega. Na najpogostejše napake, ki jih počneš pri sami izvedbi. Preveri kaj je tisto na kar moraš biti pozorna, da bo tvoj trening res kvaliteten.



1. Preden se lotiš vadbe se moraš ogreti
Če boš začela telovaditi brez ogrevanja, boš povečala verjetnost za nastanek poškodb mišic. Pred vadbo se torej dobro ogrej. Naredi nekaj razteznih vaj in poskokov, da poženeš kri po žilah in s tem pospešiš utrip. Svoje telo moraš pripraviti na obremenitve.

2. Vaje izvajaj pravilno
Naslednja napaka je ta, da posameznih vaj ne izvajaš pravilno. Potrudi se, da bo tvoja vadba kvalitetna. Če boš delala napačne trebušnjake ali počepe, sama vadba ne bo tako učinkovita kot bi morala biti. Tega pa si ne želiš, kajne?

3. S samo vadbo ne pretiravaj
Bodi pozorna na to, da svoje telo ne preobremeniš. Je že res, da je telesna aktivnost pomembna, ampak z njo vseeno ne smeš pretiravati. S tem lahko povzročiš utrujenost, razbolelost mišic in pomanjkanje energije, pretirana vadba pa lahko tudi oslabi tvoj imunski sistem. Vsaj dva dni v tednu si vzemi za popoln počitek, da se tvoje telo spočije in pripravi na ponovne obremenitve.

4. Pij dosti vode
Je res, da včasih med vadbo ali pa že pred njo pozabiš piti? Tega ne smeš početi. Tvoje telo potrebuje tekočino, saj jo med samo aktivnostjo izgublja. Zato bodi pozorna, da ne dehidriraš in pij veliko vode.

5. Ne pozabi na raztezanje
Poznaš zgodbo, ko te naslednji dan po treningu vse boli? To je zato, ker se nisi dobro raztegnila. Raztezanje je zelo pomemben del vadbe, saj se tako tvoje telo postopoma ohlaja, mišice pa se bodo na ta način hitreje obnovile.

Naj bo tvoja vadba učinkovita.

prejšnji članek
Hitro, slastno in zdravo: Kivijeve lučke
Moj life
Hitro, slastno in zdravo: Kivijeve lučke
naslednji članek
Zaljubljena v barabo
Moj life
Zaljubljena v barabo
Preberite tudi