Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

Smrklja Njena.si
Moj life
 

Z ajurvedo v pomlad

30. 4. 2017; 02.00
Avtor: Matej/Revija Top
ingverjev čaj 1
S starodavnimi skrivnostmi si lahko izboljšaš počutje, pridobiš več energije, vzpostaviš ravnovesje v telesu in na splošno bolj zdravo in veselo zakorakaš v pomlad. Predstavljamo ti nekaj kratkih ajurvedskih nasvetov, ki jih lahko preprosto izvajaš sama doma.

Ajurveda je sistem indijske tradicionalne medicine, ki upošteva tako dušo, um in čustva kot telo, človeka obravnava celostno, ga uči, kako živeti v harmoniji z naravo, in mu pomaga živeti zdravo. Pokriva vse vidike zdravja, saj spodbuja telesno, umsko, čustveno in duhovno dobro počutje, in razlaga, kako misli, prehrana in način življenja vplivajo na naše fizično stanje. Posezi tudi ti v zakladnico njenih nasvetov!

Dihanje SO-HAM
'Zvočni vdih' lahko učinkovito spodbuja energijo. Ob vdihu tiho reci SO, pri izdihu pa HAM. S tem energijskim dihanjem vdih prinaša novo energijo, z izdihom pa se znebiš stresa.
Ponavljaj: 10 vdihov in izdihov zapored, 10- do 20-krat čez dan, najmanj 4 tedne, lahko tudi za pisalno mizo ali na sprehodu.
Energijska masaža z olji
Približno 0,2 litra toplega masažnega olja s krožnimi gibi pet minut masiraj v telo, nežno in z obema rokama. Uporabiš lahko sezamovo, sončnično, koruzno ali kokosovo olje.
Ponavljaj: najbolje 2- do 3-krat na teden pred spanjem, 10 do 14 dni.


Poživljajoč napitek
Ščepec z minerali bogate kamene soli zmešaj s kozarcem sveže iztisnjenega pomarančnega soka in dodaj 10 kapljic svežega limoninega soka.
Ponavljaj: najbolje, da vsaj 4 tedne počasi piješ napitek zjutraj okoli 9. ure in zvečer okoli 18. ure.
Krepčilni datlji
5 posušenih datljev čez noč namoči v kozarcu vode. S hranili bogati tekočini naslednje jutro dodaj zrel mango in zmelji z mešalnikom s skodelico toplega mleka. Na koncu dodaj še ščepec kardamoma in noževo konico muškatnega oreščka ter popij.
Ponavljaj: najmanj 14 dni vsako jutro, ko vstaneš, lahko tudi, če si popoldne ali zvečer izčrpana.
Ingverjev čaj


Svež ingver olupi in naribaj za 4 žlice ali odreži 4 do 6 rezin ter skuhaj v skodelici vode. Počiva naj 4 minute (odstavljen po vretju). Precedi in spij vroč napitek.
Ponavljaj: 1–2 skodelici dnevno, čim dlje, saj ingver deluje razstrupljevalno.
Solata s peso
2 rdeči pesi (čisti jetra in uravnava nastajanje žolča) nareži, nastrgaj zraven 4 korenčke in zmešaj s 6 žličkami rastlinskega olja, žlico limoninega soka, žličko medu in nekaj koprca, popra in soli. Preden začneš jesti, naj pol ure stoji.
Ponavljaj: 3-krat tedensko, najmanj 6 do 8 tednov.
Kamilična kopel
Skodelico kamiličnih in lipovih cvetov skuhaj v ⅜ litra vode in pusti stati pol ure. Dodaj žlico sezamovega olja in 12 kapljic eteričnega olja cimeta, jasmina, vrtnice, ciprese in sandalovine. Premešaj in zlij v vročo kopel. 20–30 minut v kadi te bo sprostilo in razbremenilo.


Ponavljaj: 2- do 3-krat tedensko, 4 do 6 tednov.
Mandljevo mleko
50 gramov mandljev namoči čez noč in olupi. 50 gramov rozin in 25 gramov pistacij daj za 15 minut v vročo vodo. Ščepec žafrana namoči v dveh žlicah mleka in zavri. Rozine, pistacije in mandlje zmelji v kašo, prilij žlico žafranove mešanice in prelij s ¾ litra mlačnega mleka. Po požirkih počasi pij, zbistrilo ti bo glavo, telo in prineslo harmonijo.
Ponavljaj: dnevno 1 skodelico, teden do dva.
Žajbljev čaj
Žlico svežega ali posušenega žajblja skuhaj v skodelici vode, pokrito naj potem stoji 10 minut. Pij v majhnih požirkih. Izoflavoni v žajblju namreč uravnavajo telesno ravnovesje.
Ponavljaj: le 1 skodelico na dan, največ 14 dni.


Izmenično dihanje
Z zravnanim hrbtom sedi na stolu. Desno nosnico zapri z desnim palcem in skozi levo vdihni vse do trebuha. Na kratko zadrži dih, nato pa skozi desno nosnico izdihni in pri tem zapri levo s prstancem in mezincem desne roke. Ponovi 20-krat.
Ponavljaj: 2- do 3-krat na dan, 3 do 4 tedne.

prejšnji članek
Nekje tam zunaj je tvoja resnična ljubezen
Moj life
Nekje tam zunaj je tvoja resnična ljubezen
naslednji članek
To moraš narediti za boljšo samozavest!
Moj life
To moraš narediti za boljšo samozavest!
Preberite tudi