gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo
Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača semena, kaj bo z avtohtonimi sortami?

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

Smrklja Njena.si
Moj life
 

Zakaj je konec ženskega prijateljstva?

10. 9. 2017; 08.00
Avtor: Zoran Milivojević/Bodi zdrava
ženske, pitje, šampanjec, prijateljstvo,

Prijateljice – v nasprotju z moškimi prijatelji – se izogibajo odprtim konfliktom. Bojijo se namreč, da bi z odkrito besedo, s katero bi sicer konflikt razrešile, prijateljico izgubile. foto: Profimedia

Za vsako žensko je pomembno, da ima dobro ali najboljšo prijateljico. Prijateljstva povečujejo kakovost našega življenja.

Spremembe, rast in razvoj našega življenja seveda vplivajo tudi na naša prijateljstva in se v njih tudi odražajo. Ko se neka naša prijateljica na primer poroči in rodi otroka, spremeni svoje prednosti in prijateljstvo ji (lahko) postane manj pomembno. Včasih prijateljice na hitro prekinejo prijateljstvo, čeprav večina doživlja tako prekinitev kot zelo bolečo in travmatično. Tu je nekaj najpogostejših razlogov, zaradi katerih lahko žensko prijateljstvo zaide v krizo ali se celo prekine.

Prepoln kozarec

Prijateljice – v nasprotju z moškimi prijatelji – se izogibajo odprtim konfliktom. Bojijo se namreč, da bi z odkrito besedo, s katero bi sicer konflikt razrešile, prijateljico izgubile. Zato se izogibajo temu, da bi druga drugo kritizirale, kar, na dolgi rok, vodi do kopičenja večjega števila zamer. In tako lahko nekega lepega dne neka, tudi manjša stvar 'kapljico razlije čez rob kozarca' in povzroči eksplozijo besa, ki odnos med dvema prijateljicama konča.

Vsaka taka eksplozivna reakcija je, zaradi svoje pretiranosti, nepravična. Oseba, ki se jezi, se ne jezi le zaradi določene situacije, pač pa zaradi vseh prejšnjih situacij, v katerih svoje zamere ni pokazala.

Ljudje, ki se konfliktom izogibajo, to počnejo zato, ker ne razlikujejo osebe od njenega vedenja in njenih želja. Bojijo se, da bo oseba, ki ji bodo zavrnili neko željo ali ji zamerili neko dejanje, to doživela kot zavračanje njega samega in kot negacijo prijateljstva. Zanimivo je, da prav ljudje, v strahu, da jih bo prijatelj zavrnil, ne pokažejo svoje jeze ali nestrinjanja; ko se razjezijo, svojo jezo izrazijo kot zavračanje drugega kot osebe. Če reče prijateljica: "Ne prenašam te več. Upiraš se mi!" s tem svojo jezo kaže kot prezir. Prezir pa je dejanje neprijateljstva, ukinjanje prijateljskega odnosa in zadosten vzrok, da napadena prijateljica prijateljski odnos prekine, še zlasti če se na prezir odzove z obrambnim prezirom. Ko je prijateljski odnos obojestransko prekinjen, ga je zelo težko obnoviti.

Ambivalenten odnos

Kemijski pojem valenca pove, ali se atomi privlačijo ali odbijajo. Ambivalentnost pa označuje situacijo v medosebnih odnosih, ko gre sočasno za privlačnost in za zavračanje. V ženskih prijateljstvih je pogosto, da na zunanji, odkriti ravni komunikacije prevladuje pozitiven odnos, na skriti ravni pa negativen in tekmovalnost.

Negativna dimenzija odnosa se večinoma kaže kot tekmovalnost. Ko ima ena od prijateljic težave, je druga do nje iskreno prijateljska. Ko pa je prijateljica zelo uspešna, ko je v nečem veliko boljša od druge, se ta začne primerjati s prvo, ugotavlja, da je slabša, in se zaradi tega slabo počuti. Takrat skuša z zajedljivimi komentarji in opravljanjem 'zmanjšati' razliko. Tak je značilen mehanizem sovražnega občutka zavisti.

V ženskih prijateljstvih je pogosto, da na zunanji, odkriti ravni komunikacije prevladuje pozitiven odnos, na skriti ravni pa negativen in tekmovalnost. foto: Profimedia

Ljubosumje

Ko se pojavi tretji, lahko prijateljice postanejo ljubosumne druga na drugo. Tretji je lahko kdor koli: tretja ženska oseba, lahko je to moški, navadno partner ene od prijateljic, lahko tudi njen otrok.

Prijateljice so pomembne, partner pa je pomembnejši. Če ženska posumi, da se njen partner erotično odziva na njeno prijateljico, se ji začne izogibati. To seveda še ni razlog za prekinitev odnosa. Do prekinitve prijateljstva pride, če ženska ugotovi, da se njena prijateljica subtilno 'ponuja' njenemu partnerju.

Težava pa je, da so ti občutki subjektivni, da je ženska lahko pretirano ljubosumna in trdi nekaj, česar sploh ni. Mogoče pa je tudi, da vidi resničnost, prijateljica in partner pa trdita, da si njuno medsebojno privlačnost le domišlja. Vsi poznamo primere, ko najde žena svojo najboljšo prijateljico v postelji s svojim partnerjem, kar je zelo boleča in travmatična situacija dvojne izdaje.

Trači in izdano zaupanje

Če ena prijateljica nekaj zameri drugi, a jo je strah povedati to odkrito, saj se boji, da bi izgubila prijateljico, navadno razmišlja o tem, da bi se zaupala nekomu tretjemu. Ko so imele ženske kot deklice take težave s prijateljicami, so se zaupale svojim mamam. Zato lahko prijateljica, ki si želi svoje doživetje ubesediti in predelati zamero, o svoji težavi spregovori z nekom tretjim, na primer z neko tretjo prijateljico. Seveda pa se pogosto zgodi, da ta tretja prijateljica o dogodku pove svoji najboljši prijateljici, ta spet naslednji in tako naprej. Na koncu seveda veliko ljudi ve za dogodek, ko pa za to izve tudi prva prijateljica, bo gotovo čutila, da je njeno zaupanje zlorabljeno.

Neiskrenost

Ni prijateljstva brez iskrenosti. Bolj so si ljudje blizu, bolj so iskreni in odprti drug do drugega, dlje so si, manj so odprti med seboj, manj si zaupajo. Včasih se prijateljstva končajo, če ena od prijateljic dojame, da je zmotno verjela, da je prijateljici bližje, kot ji je resnično bila. Odkrije lahko na primer, da ji 'najboljša' prijateljica ni zaupala nečesa pomembnega, kar že vsi vedo. Na primer, da pričakuje otroka ali da se namerava poročiti. Včasih je razlog za prekinitev prijateljstva razočaranje, ko prijateljica ujame prijateljico na laži ali da pripoveduje zgodbo, ki ni resnična, zlasti če skuša sebe prikazati boljšo, bolj uspešno ali pomembno, kot je zares.

prejšnji članek
To je knjiga, ki si jo vsi želijo!
Obsedena!
To je knjiga, ki si jo vsi želijo!
naslednji članek
Rihanna je izdala linijo ličil
Lepotičenje
Rihanna je izdala linijo ličil
Preberite tudi