stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

Smrklja Njena.si
Moj life
 

Zanimivosti o kihanju

21. 5. 2017; 02.00
Avtor: M.T.
kihanje
Tega zagotovo nisi vedela!

Kihanje je povezano z delovanjem živčnega sistema. Kihnemo namreč, ko živec v nosu zazna dražljaj oziroma tujek, ki ga je potrebno odstraniti. Vsak posameznik kiha drugače, eni kihnejo enkrat, drugi po dvakrat, trikrat celo štirikrat zapored.

Največkrat kihamo po telesni vadbi, ob žvečenju žvečilnega gumija, ko smo ne nekaj alergični in pri gledanju v sonce. Po telesni vadbi kihamo, ker hitreje dihamo in kisih hitreje kroži po telesu. Posledično se hitro osušita usta in nos, ki se potem začne vlažiti in povzroči kihanje.

Morda si že slišala za mit, da med kihanjem zamižimo, saj bi nam drugače zaradi previsokega pritiska v očeh oči padle iz jamic. No, ta mit ne drži. Nekateri ljudje kihajo z odprtimi očmi in njihove oči ostanejo na mestu. Pritisk se sicer res poveča, vendar ne toliko, da bi oči padle ven.

Kihanja nikar ne zadržuj. S preprečevanjem kihanja preprečiš njegov namen, odstranitev tujka, lahko pa nastanejo tudi drugi zapleti, kot počene krvne žilice v očeh, počeni bobniči ali trebušna prepona.

prejšnji članek
Je tvoja najljubša barva modra?
Moj life
Je tvoja najljubša barva modra?
naslednji članek
To poletje jih boš videla povsod
Lepotičenje
To poletje jih boš videla povsod
Preberite tudi