Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

Smrklja Njena.si
Moj life
 

To moraš narediti za boljšo samozavest!

30. 4. 2017; 10.00
Avtor: Š. K.
99703241
Ali si v pogovoru po navadi raje tiho? Se v vsakem položaju najprej vprašaš, kaj si o tebi mislijo drugi? Vedno dvomiš o sebi in svojih sposobnostih ter se kritiziraš? Preberi članek in naredi temu konec ter končno postani samozavestna oseba, za katero se bodo obračali prav vsi.

SPOZNAJ SE
Prvi korak proti dobri samozavesti je ta, da se čim bolj spoznaš. Ugotovi, katere so tvoje dobre lastnosti in katere so tvoje slabosti. Vse prednosti in veščine si napiši na poseben list, ki ga boš čim pogosteje videla. Tudi slabosti in napake si zapiši, vendar ob tem premisli, kako bi jih lahko spremenila in ali te bo sprememba res osrečila ali pa si jo želiš samo zaradi družbe. Ne glede na to, kakšne so tvoje prednosti in slabosti, se ne smeš kritizirati. Sprejmi se takšna, kot si, saj si unikatna in posebna. V raziskovanju same sebe moraš tudi ugotoviti, kaj so vzroki za tvojo nesamozavest. Velikokrat je namreč potreben samo en dogodek, ki nam ostane dolgo v spominu in nam znižuje samozavest. Če boš ugotovila, zakaj je tvoja samozavest nizka, boš lahko nekaj storila glede tega in si na tak način izboljšala samopodobo. Vedno pa se moraš zavedati, da nikoli ne boš všeč vsem, zato si tudi mnenj posameznikov ne smeš tako zelo jemati k srcu. Tvoja samopodoba mora biti odvisna od česa drugega kot od mnenj drugih ljudi.



BODI PONOSNA


Na začetku ta korak ni najlažji, vendar pa sčasoma postane vse lažji. Biti moraš ponosna nase, na svoje uspehe in na svoje telo. Vedno moraš verjeti vase, tudi ko ti ne gre najbolje. Če namreč že na samem začetku ne verjameš vase, zelo verjetno ne boš uspela v tem, kar počneš. Če pa boš zaupala svojim sposobnostim, se boš bolj pripravljena potruditi za uspeh. Biti moraš ponosna na uspehe, ki si jih že dosegla, hkrati pa moraš poskrbeti, da boš tudi v prihodnje dosegala čim več uspehov. Za to pa si moraš vedno postavljati nove cilje. Ti morajo seveda biti primerno težki, da bodo pomembno vplivali na tvojo samozavest. Če bodo prelahki in jih boš dosegla brez truda, nanje ne boš ponosna, če bodo pretežki, pa jih sploh ne boš dosegla in boš zato začela dvomiti o svojih sposobnostih. Ko se ti pri doseganju cilja kaj zalomi, pa ne obupaj že na začetku. Pomisli, kako navdušena si bila na začetku, ko si si cilj zadala, pomisli, kako zadovoljna in ponosna boš nase, ko boš cilj dosegla. Tudi če obupaš, se boš verjetno v podobnem položaju znašla še kdaj, zato se raje spoprimi s problemom. Če boš pri doseganju ciljev premostila tudi probleme, boš na koncu samo še bolj ponosna nase. Vseeno pa ti predlagamo, da si na začetku izbereš cilje, kjer boš gotovo uspela in bo uspeh hiter. Taki cilji ti bodo pomagali obdržati dobro samozavest pri doseganju dolgotrajnejših ciljev. Svojih dosežkov pa ne primerjaj z drugimi, saj se ti bo enkrat zgodilo, da boš boljša od drugih, drugič pa, da boš slabša. Tvoj cilj naj torej ne bo, da boš vedno boljša od drugih, ker to gotovo ne boš, ampak da boš ne glede na stopnjo uspeha zadovoljna s seboj. Vedno moraš biti ponosna tudi na svoje telo. Je namreč edina stvar, ki jo v življenju resnično imaš. S teboj bo do konca tvojega življenja, zato si zasluži, da z njim lepo ravnaš. Če boš živela zdravo, boš tudi bolj ponosna na svoje telo ter zato bolj samozavestna, tudi če telo ne bo ravno po standardih za manekenke.


PRIMERNA GOVORICA TELESA
Govorica telesa zelo vpliva na to, kako te drugi sprejemajo in kako sama sprejemaš sebe. Največkrat se je niti ne zavedamo, zato se boš morala na začetku dobro opazovati, da boš lahko preučila svojo telesno govorico. Nato pa jo primerjaj s telesno govorico samozavestnih ljudi in se tako nauči, kako biti videti samozavestna, tudi ko to nisi. Najprej boš morala samozavestno telesno govorico tudi kdaj zaigrati, sčasoma pa ti bo postala vse bolj naravna in jo boš začela uporabljati podzavestno. Vsekakor boš morala samozavesten nastop pred ljudmi vaditi, ker se ga boš le tako lahko naučila. Pridobitev samozavesti se namreč ne bo zgodila z danes na jutri, zato ne smeš obupati nad procesom in nad seboj. Ko boš enkrat samozavestno govorico ponotranjila, se boš tudi že resnično počutila samozavestno, ker je to povezano eno z drugim. Naprej vadi pred manjšim krogom ljudi, nato pa pred vse večjim. Tako se boš postopoma naučila biti samozavestna pred vse večjim krogom ljudi. Poskrbi, da boš tako lahko v vsakem pogovoru zavzela svoje stališče, tudi če se drugi ne bodo strinjali z njim. Samo ti veš, zakaj imaš določena stališča, zato se ti ni treba prilagajati drugim v svojih mnenjih.


Kakšna je telesna govorica samozavestnih ljudi? Samozavestni ljudje stojijo pokončno in nikoli ne gledajo v tla. Seveda moraš paziti, da ne boš bila videti nenaravno, vendar se potrudi, da bo hrbet vzravnan, ramena rahlo potisnjena nazaj in glava pokonci, tako da bo pogled usmerjen naprej. Vadi pred ogledalom in si poglej, kaj deluje samozavestno, ampak ne prisiljeno. Bodi pozorna tudi na to, kaj sporočajo tvoje roke. Če jih imaš vedno varno spravljene v žepih, ko pa so zunaj, se živčno igraš s predmeti okoli sebe, se poskusi zavestno pomiriti in sproščeno držati roke zraven telesa. Če jih boš med pogovorom podzavestno spet umaknila na varno, ne odnehaj, ampak jih ponovno postavi poleg telesa. Pazi pa, da jih ne boš prekrižala pred prsmi, ker je to močan obrambni znak. Če med pogovorom sediš, postavi roke na vidno mesto in jih ne skrivaj pod mizo. To bo sogovorniku povedalo, da si mirna in nisi negotova vase. Če med pogovorom stojiš, naj bosta obe nogi na tleh, rahlo razmaknjeni, tako kot to nakazuje medenica. Ni treba, da stojiš ravno in nepremično kot sveča, lahko se premikaš, vendar naj bo drža vedno taka, kot smo jo opisali, torej tudi če je večina teže na eni nogi, bodi vzravnana in glej sogovornika v oči … Na začetku boš verjetno morala tako držo veliko vaditi in se v resničnih situacijah tudi pogosto popravljati. Vendar ne obupaj, saj ti bo z vajo uspelo. Ko pristopiš k sogovorniku, ga poglej v oči in se nasmehni ter ga pozdravi. Samozavestni ljudje namreč vedno pogledajo človeka v oči, ko govorijo z njim, njihov glas pa je umirjen in pri govorjenju ne hitijo.

prejšnji članek
Z ajurvedo v pomlad
Moj life
Z ajurvedo v pomlad
naslednji članek
Oblikuj postavo s kolebnico - 3. del
Moj life
Oblikuj postavo s kolebnico - 3. del
Preberite tudi
#nasazenazenska
nasazenazenska