Klemen Jaklič
Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval soglasja

1709556859-172a8714-1709556621461
Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine "doping" za visoke dobičke zasebnikov.

Smrklja Njena.si
Moj life
 

Pridobi motivacijo in zablesti v šoli

3. 12. 2016; 08.00
Avtor: K.M.
ucenjemamama

foto: Profimedia.

Najstnica je poiskala rešitve, kako boš ostala motivirana in naredila šolo, tako kot je treba!

Postavi si cilje
Postavi si cilje, ki jih želiš doseči v šoli, in jih napiši na list, ki ga prilepi tako, da bo vedno pred tvojimi očmi, saj se boš tako lažje osredotočila na to, kar moraš doseči. Če si boš napisala velike cilje, napiši zraven tudi več manjših ciljev, ki bodo lažje dosegljivi, tako boš tudi lažje prišla do končnega uspeha.

Čas za cilje


Da cilje dosežeš, je seveda potreben čas. Ampak seveda mora biti ta čas omejen, zato si poleg ciljev napiši tudi čas, v katerem boš ta cilj dosegla. In če gre za test, recimo koliko časa boš potrebovala, da določeno snov pregledaš.

Čas za nagrado
Da se boš pridno učila, si zraven vsakega cilja ali pa več ciljev zapiši nagrado, ki si jo boš poklonila, ko boš ta cilj dosegla. Ni nujno, da je to neka velika nagrada, lahko je to recimo lak za nohte v modri barvi, ki si ga želiš, ali pa eno popoldne lenarjenja. Ko boš imela pred seboj cilje in nagrade, bo tvoja motivacija še večja.

Zanima me?


Pri predmetih, kjer so seminarske naloge ali govorni nastopi za ocene, se poskusi izboriti za predstavitev, ki je tebi všeč in te zanima, saj boš tako svojo nalogo odlično opravila, poleg tega pa ne boš imela težav z motivacijo, saj se boš ukvarjala s temo, ki te zanima.

Zaupaj vase!
Če se boš potrudila, ti bo uspelo, vendar moraš zaupati vase, da ti bo uspelo. Tudi učenje je naporno in vsake toliko bo prišel dan, ko ti nikakor ne bo šlo po načrtih. Ravno takrat moraš najbolj zaupati vase, da ti bo uspelo, saj boš le tako izpolnila svoj cilj.

Preženi krivdo stran


Urnik in cilje imaš postavljene, držiš se obojega, kolikor se le lahko, pa še vedno ti kdaj spodleti. Ne vznemirjaj se, če ne boš predelala vse snovi v času, ki si si ga zastavila, mogoče je bilo kje snovi več, kot si pričakovala, ali pa je bila bolj zahtevna. Takrat še enkrat preglej svoj list s cilji in časom ter preveri, ali lahko kak cilj razdeliš na še manjše cilje oziroma ali lahko prerazporediš čas.

Poišči si pomoč
Če imaš pri predmetu snov, ki je nikakor ne razumeš, čeprav si jo že stokrat ponovila, in čeprav si vajo že večkrat naredila, rezultat pa nikakor ni pravilen, si poišči pomoč. Vprašaj sošolko, ki obvlada ta predmet, ali svoje starše, starejše sestre ali brate, učitelja, nekdo ti bo gotovo znal pomagati. Če pa ti predmet ne leži, si poišči inštrukcije. Problem boš brez težav rešila in zagotovo ti bo kdo priskočil na pomoč, le vprašati moraš.

Stop pritoževanju


Se ti je že kdaj zgodilo, da si 90 odstotkov časa porabila za to, da si drugim povedala, da se moraš učiti, ker imaš zelo zahteven test in kako težka je snov in koliko je snovi, 10 odstotkov pa porabila za to, da si se dejansko učila? No, čas je, da to spremeniš, primeš knjige v roke in se raje učiš ter po testu vsem poveš, da si pisala 5.

Poišči pozitivne stvari v učenju
Vemo, da se ti zdi matematika nekoristna in da res ne veš, zakaj se moraš učiti slovenščino, ki jo vendar obvladaš, ali pa zakaj moraš vedeti, kaj se je dogajalo pred 500 leti, če živiš v sedanjosti. Vendar poskusi povsod poiskati tudi pozitivne plati, zakaj se nekaj učiš, in tako bo učenje lažje steklo.

prejšnji članek
NE za diete!
Moj life
NE za diete!
naslednji članek
Justin že pripravlja nov album
Obsedena!
Justin že pripravlja nov album
Preberite tudi