mlin
Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

1701778337-dsc9818-01-1701778319724
Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je absolutno sporno"

Smrklja Njena.si
Moj life
 

Je ljubezen res le kemija?

25. 8. 2017; 11.20
Avtor: K.M.
najstnicanajst

foto: Profimedia.

Si se že kdaj vprašala, od kod izvira ljubezen, kaj to sploh je in zakaj je taka, kakršna je?

Že veš, ali je ljubezen v resnici resnično čustvo ali pa gre samo za neke vrste kemijo, ki pričara romantično razpoloženje?

Kemija med dvema


Ljubezen je pravzaprav velika sila, ki ji lahko rečemo tudi kemija, ki nastane med dvema bitjema. Pa je res? Če bi to zares držalo, bi bila potem ljubezen neke vrste univerzalni fenomen in bi se morala na vsem svetu pojavljati na enak način. Vendar na žalost ni tako, saj jo različne kulture različno razumejo.

Različne interpretacije ljubezni
Obstajajo različne kulture oziroma človeške skupnosti, ki izraza ljubezen sploh ne poznajo, ampak vse pogojujejo s spolnostjo. Ne boš verjela, a naj ti razkrijemo, da so imeli na primer Stari Grki na voljo celo vrsto besed, s katerimi so označevali naklonjenost oziroma ljubezen drug do drugega. Tako je na primer izraz philio pomenil naklonjenost med dvema človekoma. Grki pa niso bili edini, saj so se z opisom ljubezni ukvarjali tudi Perujci. Ker jim to ni ravno najbolj uspelo, za izraz ljubezen obstaja nekaj sto pojmov in glagolov, ki pomenijo imeti rad in ljubiti.

Ljubezenske fraze


Tudi ti verjetno poznaš številne fraze, ki so povezane z ljubeznijo, na primer: ljubezen gre skozi želodec, ljubezen je slepa, zaradi ljubezni je izgubil tla pod nogami … Čeprav se zdijo stare in zlajnane, je vsem skupno, da govorijo o ljubezni kot o nečem, kar obstaja samo po sebi in kar ima zmožnost, da človeka prevzame, preplavi.

Nastaja v tvoji najgloblji notranjosti
Številni znanstveniki so ugotovili, da ljubezen nadzoruje človeka, in ne obratno. To pomeni, da ne moreš izbirati, v koga se boš zaljubila, temveč ljubezen izbere nekoga. In na to pogosto nimaš vpliva, saj ljubezen preprosto je in raste vsakič znova.

Ljubezen je prav gotovo v vsakem od nas. Nekateri strokovnjaki so tako prepričani, da so prvi vtisi nadvse pomembni, predvsem ko gre za ljubezen. Zato lahko verjamemo, da ljubezen na prvi pogled obstaja, čeprav je resnično ne vidimo in človeka ne poznamo. Ljubezen na prvi pogled zato dejansko obstaja, ko se kemija med dvema človekoma sproži zelo hitro. Od tebe pa je odvisno, ali boš vanjo resnično verjela in ji zaupala. Dovolj je že, da se prepustiš in vidiš, kam te bo pripeljala spontanost.

Tisto, kar čutiš, in tisto, kar misliš
Tisto, kar čutiš, kar misliš, in navsezadnje tisto, kar si – to je ljubezen. In osnova za ljubezen, za zvezo in za vse ostalo okoli tebe je, da imaš resnično najprej rada sebe. Šele ko boš sebe resnično imela rada, boš lahko ljubila tudi svet, ki te spremlja in obdaja.

prejšnji članek
Začelo se je snemanje nove slovenske mladinske romantične komedije
Obsedena!
Začelo se je snemanje nove slovenske mladinske romantične komedije
naslednji članek
Tu je nova pesem Taylor Swift
Obsedena!
Tu je nova pesem Taylor Swift
Preberite tudi