900469_089-cigareti2
Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

sergej racman
Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. Sodišče ni uslišalo njegovih prošenj.

Smrklja Njena.si
Moj life
 

Že več let sem zaljubljena v fanta, ki ga hočem pozabiti, a ne morem

16. 5. 2018; 10.36
Avtor: Najstnica pomaga
najstnica_zaljubljena

foto: Profimedia.

Kaj naj naredim?

''Zagotovo vem, da on ni zaljubljen vame, čeprav mi prijateljica govori, da ne morem biti prepričana, saj me dostikrat pogleda, enkrat se mi je celo nasmehnil. Doma imam zelo stroge starše. To je moj drugi problem. Čisto ničesar mi ne dovolijo, nobene zabave, samo delo za šolo. Vem, da nisem dovolj stara, da bi bila zvečer dolgo zunaj, ampak vseeno bi bilo lepo iti kdaj s sošolkami vsaj v kino. Drugim prijateljicam njihovi starši dovolijo biti zunaj vsaj do devetih zvečer, meni pa še do osmih ne. Vse druge lahko počnejo, kar hočejo. Kadar koli sem se želela dogovoriti, da bi kam šla, mi nista pustila. Zakaj ne? Tretji problem je, da nimam samozavesti. Ko mi kdo kaj reče, se samo umaknem in utihnem. Kako naj jo pridobim, ker jo nujno potrebujem? Res je, da nisem med najlepšimi v razredu, ampak vseeno. Druge, tudi tiste, ki so močne postave, so včasih bolj samozavestne od mene … Kako naj si pomagam in pridobim samozavest?''



Samozavest je v tebi in ima v resnici kaj malo opraviti z okolico. Vse je odvisno od tega, kako se sami počutimo v svoji koži in kaj si mislimo o sebi. Če imamo dobro mnenje o sebi, lahko dobivamo od drugih še tako slabe odzive, pa vemo, da niso resnični. In obratno. Če sami nismo prepričani o svoji vrednosti, nam jo lahko zamaje vsak veter. In veš, kaj – če je vse odvisno od tebe, lahko to spremeniš. Bodi ponosna nase, na svoje dosežke, osvojene cilje in ne pusti, da bi ti ostra kritika drugih prišla do živega. Vsak dan si v dnevnik zapiši tri svoje dobre lastnosti. Imej se rada in si to tudi povej. Ceni se in to pokaži tudi navzven. Še enkrat ponavljam, zunanji svet ima precej malo s tem, kakšni so tvoji lastni temelji – in te boš morala okrepiti.

Kar zadeva fanta, ki ti je všeč. Če veš, da ni nobene možnosti, da bi bila z njim – če si o tem trdno prepričana –, potem verjetno že veš, kaj je najpametneje narediti. Spustiti vse skupaj in ne računati na to. Zakaj si s tem, da vztrajaš pri nečem nerealnem, zapiraš možnosti za novo ljubezen, ki je morda v bližini? Ne opiraj se na smehljaje sem ter tja na hodniku, ampak se odloči, da ga boš prebolela, da iz te moke pač ne bo kruha, in začela znova. V vmesnem času prebolevanja, ko ti bo hudo in ga boš še vedno srečevala, se ukvarjaj s seboj in svojimi konjički. Napravi nekaj iz sebe in bodi odločna, hkrati pa se druži s prijatelji. Verjemi, da bo kmalu nekdo drug pritegnil tvojo pozornost. Za vsako ljubezen namreč mislimo, da je zadnja, a vedno pride nova, še močnejša.


Morda boš nekoč razumela, da starši niso zoprni kar tako in ker bi to želeli biti in ti na vsak način greniti življenje. Skrbi jih zate. Svet okoli nas ni vedno najbolj prijazen in gotovo se jasno zavedajo njegovih pasti in upajo, da ne boš padla v katero od njih. Vem, da se ti v tem trenutku zdi nesmiselno, ampak vse to starši počnejo v tvoje dobro. Nisi sicer napisala, koliko si stara, ampak pred srednjo šolo tudi jaz nisem ravno veliko hodila okrog, kar se mi zdi zdaj precej prav. Če že, sem šla ven s skupino sošolcev, ki so jo poznali, vedeli so, kam gremo in kdaj pridemo nazaj. Morda poskusi tudi ti izpogajati kaj podobnega z vsemi varovalkami zraven. In zavedaj se, da ne boš ničesar zamudila. Nič ti ne bo ušlo. Leta zabav še prihajajo, ko boš na srednji šoli in fakulteti. Imej torej malo razumevanja tudi za starše in se ne upiraj preveč oziroma se poskušaj dogovoriti z njimi o podaljšani uri izhoda ob posebnih priložnostih, morda jim predstavi prijatelje ali naj te pridejo iskat ob določeni uri itd. Če ne prosiš in sprejemaš kompromise, se da namreč veliko več doseči.

prejšnji članek
Kava lahko zmanjša prsi
Moj life
Kava lahko zmanjša prsi
naslednji članek
Kako se izogniti mozoljem?
Moj life
Kako se izogniti mozoljem?
Preberite tudi