Rusko veleposlaništvo
Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

Smrklja Njena.si
Moj life
 

Pridobi si zaupanje staršev!

3. 6. 2017; 10.00
Avtor: Š. K.
o-ADULT-MOTHER-DAUGHTER-TALKING-facebook
So tudi tebe starši že ujeli na laži? Si dobila hišni pripor? Ne splača se lagati! Preveri, kaj moraš narediti naslednjič, da si njihovo zaupanje čim hitreje pridobiš nazaj!

KAJ STORITI, ČE …


Tokrat ti bomo zaupali nekaj nerodnih situacij in rešitev, kako boš spet pridobila nazaj zaupanje staršev. Toda nikar ne izkoriščaj njihove dobrote v bodoče, saj ti ne bodo odpuščali v nedogled!

… SI ZAMOLČALA SLABO OCENO?
So bili starši prepričani, da si se pred testom učila in da boš dobro pisala? Seveda ocene ne pridejo kar same od sebe. Če boš pri pouku sodelovala in si pomembne stvari še dodatno napisala, boš s tem laže prišla do boljše ocene. Da pa bi imela pri vseh predmetih tekoče znanje ter da ne bi nikjer zaostajala, se uči sproti. Namesto da prideš domov in se usedeš pred računalnik, primi današnjo snov in jo vsaj preberi. Če si snov težko zapomniš, si snov spremeni v miselni vzorec. Če je snovi preveč, pa si izpiši najpomembnejše podatke ter se jih dobro nauči. Imaš težave s koncentracijo? Ne skrbi. Popij kakšen čaj, da se pomiriš, prezrači si prostor, v katerem se boš učila, ter z mize pospravi vse odvečne stvari, ki bi te lahko zavedle. Torej, če se boš ravnala po teh napotkih, boš gotovo prišla do odličnega cilja. Tako staršem ne bo treba nikoli zatajiti ocene in ne bodo imeli razloga, da bi se jezili nate.


… SI SE ZLAGALA?
Opraviči se! Za dejanje, nad katerim so starši razočarani, je seveda najpomembnejše opravičilo. Priznaj, kaj si storila narobe, in prevzemi odgovornost. Opravičilo, ki bo prišlo iz srca, bo najbolje delovalo. Gre za iskrenost in za to, da se poboljšaš in paziš, da se to ne ponovi več. Seveda tudi starši potrebujejo čas za ponovno zaupanje. Dokaži jim, da je lahko ponovno vse po starem.


… IMAŠ NAPAČNO DRUŽBO?
Če te kdo v družbi sili v neko dejanje, ki pa tebi ni všeč, še najmanj pa tvojim staršem (cigarete, pijače …), to niso pravi prijatelji. Takšna družba lahko zelo hitro slabo vpliva nate. Poskusi se temu izogniti in najdi prijatelje, ki so primerni zate. Vedeti pa moraš, da se prijateljev ne najde kar prvi dan. Za to je potreben čas, da osebo dobro spoznaš in čez čas vidiš, če je to tisto, kar si iskala. Vedi pa tudi: pravega prijatelja spoznaš v nesreči.

… IMAŠ TEŽAVE?


Zaupaj jim probleme ter skrivnosti! Čeprav marsikdo misli, da če nekaj poveš staršem, je to kot izdajanje skrivnosti, se zelo motijo. S tem ko staršem zaupaš, zaupajo tudi oni tebi. Več kot jim poveš o svoji družbi, ocenah, kaj se dogaja, bolj ti zaupajo in imate dobre odnose. Kadar imaš kakšen velik problem in ne veš, komu bi zaupala, se obrni na starše. Po navadi so mame tiste, ki najbolj razumejo in znajo svetovati. Ne boj se, da te bo pustila na cedilu, kajti vedno se bo našla rešitev.

PREDSTAVI JIM PRIJATELJE
S tem ko boš prijateljico ali prijatelja pripeljala domov ter se bodo spoznali, boš pustila prav posebno zaupanje. Ko bodo starši spoznali osebo, s katero se veliko družiš, ti bodo z njo bolj zaupali ter pustili. Torej če imajo o prijateljici ali celo prijatelju slabo mnenje in se o tem zelo motijo, jim ga kar predstavi.


ČRTAJ KLETVICE S SEZNAMA!
S tem ko izrečeš kakšno grdo besedo ali jih celo užališ z žaljivko, ti starši manj zaupajo. Če se sprete, se z njimi lepo pogovori. Ne dviguj glasu nad njimi ter imej spoštovanje. Če ti uvide grda beseda, se opraviči. Kadar pa si na kakšno stvar jezna, pa raje izreci smešen stavek kot da izrečeš kletvico. Že pisana marjetica se lepše sliši kot stroga grda beseda.

POMAGAJ JIM PRI HIŠNIH OPRAVILIH
Ko opaziš, da imajo starši veliko dela, jim pomagaj. Primi za krpo in pobriši prah. S tem ko jim boš pomagala, boš izkazala, da si pripravljena za grajenje novega zaupanja med vami. In tudi ko starši ne bodo imeli ničesar za početi, jih vprašaj, če kaj potrebujejo.

NE SRAMUJ SE JIH!
Vsak izmed nas ima slabe in dobre lastnosti. Vsakdo se kdaj zmoti in kdaj kaj zelo dobro naredi. Tudi starši se lahko včasih malo zmotijo in naredijo kakšno neumnost. Namesto da se jih sramuješ, pomisli, kaj vse so storili zate ter koliko neumnosti si storila ti. Če so kje naredili neumnost, jim to povej ter se lepo pogovorite. Zapomni pa si, ko boš starejša, boš na vse gledala drugače. Kakor ti spoštuješ svoje starše, tako bodo tebe spoštovali tvoji otroci.

prejšnji članek
Dijaški dom: pot v samostojnost!
Dijaški dom: pot v samostojnost!
naslednji članek
Če čakaš, da se bo spremenil, raje naredi ...
Moj life
Če čakaš, da se bo spremenil, raje naredi ...
Preberite tudi