Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

Smrklja Njena.si
Moj life
 

To so športi, ki so 'varni' za tvoje telo

19. 5. 2018; 05.00
Avtor: K.M.
plavanje

Plavanje. foto: Profimedia

Če je vaše koleno 'zdravo', potem mu ne more škoditi noben šport. Če pa imate z njim težave, se vseeno izogibajte športov s številnimi poskoki.

Imate težave s koleni in v njih večkrat začutite bolečino? Če imate hkrati tudi nekaj odvečnih kilogramov, potem morate najprej poskrbeti, da izgubit nekaj le-teh. Šele nato pa začnite z bolj intenzivnimi vadbami. Težava je v tem, da lahko v nasprotnem primeru koleno huje poškodujete in na njem pustite trajne posledice. Torej, najprej urejena in zdrava prehrana v kombinaciji s sprehodi, šele nato pa intenzivna vadba. Čisto vsak odvečen kilogram namreč poveča pritisk na gležnje, kolena, kolke in križ, posledice pa so lahko zelo resne. 

Vseeno pa obstajajo nekatere vadbe, ki jih lahko prakticirate in z njimi poizkušate izgubiti še kak kilogramček. Strokovnajki na tej točki priporočajo predvsem vse oblike vodnih športov, saj je v vodi telesna teža nekajkrat nižja in tako kolen ne obremenjujete v takšni meri kot na kopnem. Sem se seveda najbolj uvršča plavanje. Strokovnjaki pa se strinjajo, da je za kolena zelo ustrezno tudi kolesarjenje, ampak naj bo tudi to v zdravi meri razuma. 

Če imate težave s koleni, se tenisa raje izogibajte. foto: Profimedia

Ob tem pa odsvetujejo vse športe, kjer so prisotni skoki ali poskoki ter pa vsi športi z žogo, saj je pri njih oseba preveč usmerjena na cilj (žogo) in ob tem pozabi na svoje telo. 

prejšnji članek
Še nisi bila pri ginekologu?
Moj life
Še nisi bila pri ginekologu?
naslednji članek
Pripomočki za pričeske
Lepotičenje
Pripomočki za pričeske
Preberite tudi