Zakaj s kolesom v šolo?

Štirje nasveti, kako Varno na kolesu do šole in domov

Foto: Varno na kolesu

1. Čelada lahko reši življenje, zato nanjo nikoli ne pozabimo.

Kot so pokazali testi, nam čelada za 40 do 70 odstotkov zmanjša posledice poškodb glave. V Sloveniji je obvezna za otroke in mladostnike do 18. leta starosti, kljub temu pa svetujemo, da jo uporabljate vselej ko sedete na kolo, ne glede na starost ali bližino cilja. Poskrbeti moramo za primerno zapenjanje, tj. 2 cm nad obrvmi, trakovi pa morajo biti nastavljeni tako, da čelado ob morebitnem udarcu obdržijo na glavi in obenem preprečujejo gibanje čelade po glavi.

2. Znanje nas bo obvarovalo.

Šolarji, predvidoma v 5. razredu, opravljajo kolesarski izpit in s tem pridobijo prvo uradno dovoljenje za samostojno vožnjo s kolesom v prometu. Do takrat se v promet lahko vključujejo le v spremstvu odrasle osebe. Prav zato je pomembno, da so kar se da dobro opremljeni z znanjem, ki jim ga dodatno ponujajo vsebine v okviru razpisa Varno na kolesu, katere spodbujajo učence k aktivnemu spoznavanju različnih kolesarskih vsebin. Prijave so za vse slovenske šole odprte do 20. septembra 2017.

3. Tehnična brezhibnost kolesa je zelo pomembna.

Pred vožnjo na cesti skupaj s svojim otrokom preverite, če ima kolo vso potrebno opremo, in seveda ne pozabite na čelado. Zagotovo so priporočljivi tudi odsevni trakovi, ki poskrbijo za našo vidnost na cesti. Hitreje kot nas vozniki opazijo, več časa imamo za primeren odziv v prometnih situacijah. Prav tako je pomembno, da prtljago namestimo pravilno v košarico ali na prtljažnik, da lažje vzdržujemo ravnotežje.

4. Spretnosti na kolesu ne smemo zanemariti.

Ko poznamo vsa cestnoprometna pravila, postane spretnost vožnje izjemno pomemben dejavnik varnosti na cesti. Z otrokom na neprometni površini (npr. dvorišču, športnem igrišču) vadimo ravnotežje na kolesu, zaviranje, zavijanje, vožnjo z eno roko, medtem pa tudi sami preverite, kako premagujete spretnostne izzive na kolesu. Kolesarski izpit in program Varno na kolesu nas »oborožita« s potrebnimi znanji, kasneje pa je ključno, da ta tudi ohranimo. 

Varno na kolesu

Z novim šolskim letom začetek šeste sezone programa Varno na kolesu.
Razpis Varno na kolesu prinaša nova prometna znanja, ki jih mladi kolesarji osvojijo prek zabavnih in zanimivih nalog, pa tudi številne praktične nagrade. Sodelujejo lahko vsi učenci, ki se pripravljajo na kolesarski izpit. Regijski in vseslovenski finalisti prejmejo tudi denarne donacije. K sodelovanju vabljene vse osnovne šole v Sloveniji. Prijavijo se lahko do 20. septembra 2017.
V minulih letih je vseslovenski program Varno na kolesu, z dodatnimi vsebinami in aktivnostmi za krepitev znanja o prometu in varnejše kolesarske izkušnje najmlajših, združil več kot 10.000 šolarjev iz 250 različnih osnovnih šol. Prav tako je z leti rasel nagradni sklad, ki ga družba Butan plin zagotavlja v sodelovanju s partnerji. Nagrade in donacije v skupni vrednosti 35.000 € so prejele šole in otroci, ki so se še posebno izkazali s kolesarskim znanjem.
Program Varno na kolesu poteka na pobudo družbe Butan plin s podporo Javne agencije RS za varnost prometa, Zavoda RS za šolstvo, Policije, Kolesarske zveze Slovenije, podjetja Telekom Slovenija in družbe BTC. Program podpirajo tudi številna kolesarska društva in uspešni kolesarji, kot sta Matej Mohorič in Tanja Žakelj.