Čevlji s peto zelo škodijo zdravju

Zakaj jih obožujemo? Ker nam podaljšajo noge, so seksi in fantom se kar vrti, ko zagledajo ženske v lepih, privlačnih petkah…

Če boste obuli čevlje svetlejše barve, bodo vaše noge videti veliko daljše.

Če boste obuli čevlje svetlejše barve, bodo vaše noge videti veliko daljše.

Vendar, ko gre za zdravje, moramo poznati tveganja in pretehtati, ali se splača s čevlji uničiti svoje zdravje.

Če se jim ne moremo odreči popolnoma, si moramo postaviti pravila, kdaj in koliko jih bomo še nosile.

Kalifornijski znanstveniki so naredili raziskavo o tem, kako pogosto nošenje visokih petk vpliva na zdravje ženske. Ugotovili so povečano pojavnost artritisa pri ženskah, ki nosijo čevlje z visoko peto.
Najpogostejša oblika artritisa je osteoartritis, ki prizadene ljudi in je posledica obrabe hrustanca, ki je potreben za delovanje sklepov.

Na Univerzi v Stanfordu so naredili študijo, kjer je sodelovalo 14 žensk, ki nosijo različne vrste čevljev, od športnih copat pa vse do čevljev s tanko petko, in ugotovili so, da se noga zelo trese med hojo v čevljih s peto, visokih 7 centimetrov. Višja je petka, večja je škoda, ki se odraža na zdravju posameznice.

Še bolj je tvegano, če nosi čevlje z visoko peto ženska, ki ima prekomerno telesno težo, saj je to le dodaten pritisk na sklepe.

Študije so razkrile tudi, da ženske začnejo trpeti od bolečin že eno uro po tem, ko obujejo čevlje z vrtoglavo visoko petko. Pa vendar so seksi, kajne?