Dijaški dom: pot v samostojnost!

Vsi smo se kdaj znašli v položaju, ko smo morali biti kakšen teden od doma. Pa vendar smo se po tistem tednu spet vrnili v objem svoje postelje in sobe. Ko enkrat odideš v dijaški dom, pa se resnično zaveš, kaj pomeni biti brez staršev. Tu se zgodijo lepe stvari, pa tudi kakšna slaba, vendar so te v manjšini. Je kraj, kjer se naučiš odgovornosti do sebe in drugih, saj si tam sama.

Pravila, ki jih moraš spoštovati
Ravno tako kot druge ustanove ima tudi dijaški dom svoja pravila. Večino verjetno že poznaš, vendar bi jih rada še enkrat ponovila, čisto na kratko.
Spoštovati moraš pravila hišnega reda, ne smeš ogrožati sebe ali drugih, upoštevati splošna pravila vedenja, za katera upam, da so ti že dobro znana. Neumnosti, ki bi morda kvarile ugled doma – odpadejo. Prav tako se ne smeš nasilno vesti, sicer pa saj veš, da se vse vrne, in verjetno tudi tebi ne bi bilo prav, če bi ti kdo počel stvari, ki ti niso všeč. Prav tako je prepovedano nasilno 'fazaniranje', vendar vedi, da mu v nekaterih dijaških domovih ne boste ušle, lahko pa je v hujši obliki ali jo odneseš le, popisana s 'F-ji'. Na kajenje in alkohol v domu lahko kar pozabiš. Za kadilce pa je v večini primerov urejeno zunaj dijaških domov.

Dan v dijaškem domu
Seveda je to okvirni urnik, ki ga tako ali drugače preurediš, da ustreza tvojim potrebam, da zadovoljiš potrebo po zabavi, ker vsi vemo, da je učenje včasih uničujoče.
Zjutraj: Vstajanje, priprava za v šolo, zajtrk, ki je po navadi omejen z urami glede na to, kdaj naj bi se najpozneje začela šola po normalnem urniku.
Dopoldne: Če imaš šolo popoldne, te zjutraj čakajo dopoldanske učne ure, ki trajajo eno ali dve uri.
Po šoli sledi kosilo, ki je zopet časovno omejeno.
Popoldne je čas za prostočasne dejavnosti in popoldanske ure, ki trajajo ravno toliko časa kot dopoldanske.
Večer: Večerja, prosti čas, ki ga lahko izkoristiš po svojih željah, sledi spanje do jutranjih ur.

Kakšna je hrana?
Meniji so različni in odvisni od doma, v katerem boš bivala. Vse imajo splošen meni, kateremu je lahko dodan tudi meni za vegetarijance, pri večerji pa je možna poleg klasične in vegetarijanske tudi oblika lažje oz. sadne večerje. Zajtrki so večinoma samopostrežni. Ponekod lahko dijaki pomagajo sooblikovati jedilnik.

Učne ure
Za prve letnike so učne ure obvezne in so po navadi organizirane, tako da učenje poteka v skupnih prostorih, medtem ko se dijaki višjih letnikov učijo po sobah ali v temu namenjenih prostorih. Če imaš prostočasne dejavnosti zunaj dijaškega doma v času učnih ur, ti vzgojitelji napišejo dovolilnico, da lahko manjkaš oz. se jih ne udeležiš. Prav tako je, če imaš kakršne koli obveznosti zunaj dijaškega doma, v času le-teh dobiš dovolilnico za izhod.


Prostočasne dejavnosti 
Prostočasnih dejavnosti se lahko udeležiš v dijaškem domu ali si jih poiščeš zunaj. Možnosti imaš veliko. Sicer dijaški domovi lahko ponujajo npr. programe aerobike, fitnes, knjižnico itd. 


Kako je z računalniki?
Dom lahko ima poseben prostor, v katerem so računalniki, vendar naj te opozorimo, da ti računalniki po navadi niso najnovejši. Prav tako imaš lahko seboj prenosni računalnik, vendar moraš spoštovati določena pravila, na primer, da mora biti v času učnih ur izklopljen, razen če delaš kaj za šolo. Internet je lahko sobni ali v za to namenjenih prostorih in se lahko ob določeni uri izklopi. Prav tako imaš v domu tiskalnike, na katerih lahko tiskaš stvari za šolo, vendar naj te opozorim, da moraš imeti svoj papir za tiskanje.

Večerni izhodi
Do neke ure, ki se po navadi giblje med 20. in 22. uro, odvisno od doma, imaš prost izhod, potem lahko mesečno oziroma tedensko vzameš podaljšan izhod, ki je večinoma uro daljši od prostega vsakodnevnega izhoda. Vrniti se moraš do tiste ure, do katere imaš dovoljenje za izhod, sicer lahko dobiš prepoved izhodov ali kazen v kateri koli drugi obliki.

Pospravljaj sobo!
Skrbeti morate za urejenost sob in jih redno pospravljati. To pomeni, da redno odnašate smeti, pometate sobo in pospravite svojo stran sobe: zložite zvezke, pospravite posteljo. V nekaterih domovih sobe tudi ocenjujejo in najboljše nagradijo. Prevleke za posteljo vam dajo v dijaškem domu ali si jo same prinesete od doma.

Vzgojitelji, cimri in prijatelji
Vsak član doma ima vzgojitelja, ki je povezan s starši, prav tako ve za vse tvoje ocene, ti napiše opravičila, če si bolan in ostaneš v dijaškem domu.
Če gre v dom s teboj tudi prijateljica, se lahko predhodno dogovorite, da sta skupaj v sobi. Če pa se v to pustolovščino podajaš sama, boš verjetno v sobi s sošolkami, če si z njimi, ti lahko pomagajo pri šoli oz. če boš kdaj manjkala in boš potrebovala zapiske, pa tudi skupinsko učenje, če ti to seveda odgovarja oz. z nekom po navadi iz tvojega letnika. Če bi si želela zamenjati cimre, ker se z njimi ne razumeš, to povej vzgojiteljici, prav tako, če spoznaš nove prijateljice, s katerimi bi si želela biti v sobi.

Kaj boš odnesla od bivanja v dijaškem domu?
Predvsem se boš naučila prilagajati razmeram ter drugim ljudem, pa tudi bolj samostojna boš in odgovorna, naučila pa se boš tudi reševati probleme v zadnjem trenutku – s tem ne mislim, na učenje zadnji trenutek oz. pisanje 'plonkov'.