mlin
Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

Smrklja Njena.si
Moj life
 

Koraki do bolj zdrave prehrane

26. 7. 2018; 08.00
Avtor: K.M.
zdravahrana
Izogibaj se sladkorju!

Če že moraš sladkati … potem uporabi sladila, ki so tvojemu organizmu prijazna. Ena takšnih je tudi stevija. Stevija je južnoameriška rastlina, ki se uporablja že dolga leta. Zeliščni listi stevije se uporabljajo za pridelavo sladila, ki je 30-krat slajše kot sladkor. Človeško telo stevije ne prebavi, kar pomeni, da nima kalorične vrednosti, zato ne vpliva na dvig glukoze v krvi in je zato zelo primerna in varna izbira za sladkorne bolnike.

Zdrava sladila


In katera sladila so zares zdrava? Mednje spadajo nizkohidratna sladila, zgoščen trsni ali bambusov sok, rižev sirup, med, korenina sladkega korenja, fruktooligosaharidi (FOS), zelenjavni glicerin, ječmenov slad in javorjev sirup.

Sladila, ki se jim moraš izogibati
Mednje spadajo aspartam, neotam, sukraloza, acesulfam K, ciklamat, saharin in rafiniran sladkor.

Beri etikete!!!
Znanstveniki vse bolj opozarjajo, da se moraš naučiti brati etikete, ki jih vidiš na izdelkih. Ni težava, da si sem ter tja privoščiš kakšen sladkor, problem je, če uživaš veliko pripravljene hrane, ki že vnaprej vsebuje 'nevidni' sladkor. Takšni izdelki imajo po navadi lahko tudi označbe 'manj maščob', kar pa ne pomeni, da ne vsebujejo sladkorja. Zato bodi še posebej previdna in vedno izdelek, ki si ga izbereš za malico (tudi če gre samo za sadno skuto, jogurt ali kakšen toast), podrobno preuči. Pomembno je namreč, da v svoje telo dodatno ne vnašaš sladkorja, saj je znanstveno dokazano, da od njega lahko postaneš celo odvisna.

prejšnji članek
Česa nikoli ne smeš nositi več kot tri dni?
Moj life
Česa nikoli ne smeš nositi več kot tri dni?
naslednji članek
Spoznaj zgodbo o izvoru polčloveka in pol potomca Atlantide
Obsedena!
Spoznaj zgodbo o izvoru polčloveka in pol potomca Atlantide
Preberite tudi