Mint Butterfield
Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, soustanovitelja Flickrja in Slacka

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

Smrklja Njena.si
Moj life
 

Tega ne smeš piti!

15. 2. 2018; 01.11
Avtor: K.M.
girl-drinking-milk-_uqz9
Če se ti dogaja to, takoj prenehaj!

V zadnjem času so zelo priljubljene takšne in drugačne diete, oziroma prehranske navade. Koliko tvojih prijateljic ne sme piti mleka? Je pšenica resnično prepovedana, ali gre zgolj za modno muho? Se izogibaš določenim živilom, ker se jim tvoja prijateljica? Čas je, da se soočiš z resnico in preveriš, kaj je res in kaj ne.

Si vedela, da intoleranca na laktozo sploh ni alergija? Kljub temu pa se pri njej hrana ne razgradi popolnoma. Mlečni sladkor oziroma laktoza se razgradi s pomočjo encima v črevesni steni, če pa tega encima ni pride do oblike intolerance, ki se kaže v tem, da občutiš bolečine v trebuhu, dobiš drisko ali pa postaneš napihnjena. Ker se mlečni sladkorji ne razgradijo, zdrsnejo naprej po prebavnem traku in postanejo hrana bakterjijam. Kljub temu, da je ta intoleranca kar neprijetna, saj povzroča telesno nelagodje in nenadzor nad prebavnim sistemom, pa ni tako zelo nevarna, kot je recimo občutljivost na gluten.

Zato intoleranca na mlečne sladkorje oziroma na laktozo ni razlog, da bi se morala mlečnim izdelkom popolnoma odpovedati. Tvoje telo ti bo povedalo, kaj mu ustreza in kaj ne. Če po enem jogurtu ne čutiš nikakršnih posledic, potem ga lahko brez težav še naprej ješ. Če pa ti že kozarček mleka povzroči neprijetnosti, se mu raje izogibaj.


Zanimivo je, da se občutljivost na laktozo veča z leti, večina odraslih oseb je občutljiva na njo, a se preprosto odločijo, da jih to ne moti, saj uživajo v mlečnih izdelkih. Težava je v tem, da se bo tvoje telo prepojilo z mlečnimi sladkorji in jih bo v vsakem primeru pričelo zavračati. Zato je najboljši nasvet ta, da v mlečnih izdelkih uživaš zmerno in ob tem poslušaš svoje telo. 




prejšnji članek
S tem boš bolj poskrbela za svoje zdravje!
Moj life
S tem boš bolj poskrbela za svoje zdravje!
naslednji članek
Tega o zobni pasti še nisi vedela
Moj life
Tega o zobni pasti še nisi vedela
Preberite tudi
#obraziavenija
obraziavenija