Imaš slab zadah?

Preizkusi preproste trike in odpravi to nadležno težavo.

Verjetno ti ni najbolj prijetno klepetati z osebo, ki ji grozno smrdi iz ust? Ali pa iti na zmenek s fantom, ki ima slab zadah? Morda pa se v tej zgodbi sama prepoznaš kot oseba s slabim zadahom? Ne skrbi. Ogromno ljudi na svetu se sooča s podobno težavo. Odpravimo jo skupaj.

Slab zadah je večinoma posledica bakterijskega delovanja v ustni votlini. Za to pa je največkrat kriva slaba ustna higiena. Ni pa nujno, da je to edini vzrok zanj. Za to so lahko krive tudi zdravstvene težave. Mogoče imaš vnet zob ali pa pride do neprijetnega zadaha zaradi slabe hrane, ali pa če je dalj časa sploh ne zaužiješ hrane.

Kako torej nad slab zadah?

1. Ustrezna higiena
Bodi pozorna na redno higieno. Zobe umivaj najmanj trikrat na dan. Priporočamo ti umivanje tudi po vsakem obroku. Priskrbi pa si tudi takšno zobno ščetko, ki ti omogoča še čiščenje jezika. Na njem se namreč velikokrat zadržujejo bakterije, ki so velik povzročitelj slabega zadaha.

2. Ustna voda
Priporočamo ti, da si po umivanju zob, splakneš usta tudi z ustno vodico. Le-ta je uspešen blažilec neprijetnega vonja, ki prihaja iz ust.

3. Bomboni in žvečilke
Bomboni in žvečilni gumiji so velikokrat tvoji rešitelji, ko na avtobusu srečaš znanca, saj ti pomagajo rešiti trenutno situacijo. Ni najbolj prijetno, da klepetaš z nekom, ki ima neprijeten zadah. A vendarle te opozarjamo, da žvečilni gumi ali pa bombon odstranita neprijeten dah le za kratek čas.

4. Izogibaj se česnu in čebuli
Če veš, da greš čez nekaj minut v družbo, raje ne jej čebule ali česna. To dvoje bo le spodbudilo slab zadah.

5. Naravna sredstva
Čajevec: Ko se lotiš umivanja zob, pred ščetkanjem nakapljaj nekaj kapljic čajevca na zobno ščetko. Na to dodaj še zobno kremo in si tako umij zobe.
Peteršilj: Ko se spomniš ga malo grizljaj. Peteršilj ubija bakterije, ki povzročajo neprijeten vonj.
Avokado: Čim večkrat jej avokado, saj prepreči nastajanje gnilobe v črevesju in s tem tudi slab zadah.
Naredi domačo ustno vodico: Potrebuješ žajbelj, ognjič in mirto. To streseš v vodo in si s tem spiraj usta zvečer in zjutraj.

6. Pij veliko vode in jej normalno
Kot že veš je voda nekaj brez česa ne moremo živeti. Vodo moraš tako ali tako piti, da ne bi dehidrirala, to pa ti pride prav tudi pri zadahu, saj pozitivno vpliva na njegovo izboljšanje. Ne pozabi pa tudi na pravilno prehrano. Ne izpuščaj obrokov in posegaj po čimbolj zdravi prehrani.

Naredi konec neprijetnim situacijam zaradi slabega zadaha!