Preveri, ali je tvoja postava zdrava

Preprost izračun, ki bo zatrl vse mite.

Dekleta se v letih, ko se še ne smete, na trenutke kar preveč obremenjujete s svojo postavo in predvsem s telesno težo. Hkrati pa se ne zavedaš, da višja telesna teža ne pomeni nujno tudi, da si dejansko bolj debela. Se zavedaš, da so mišice težje od maščobe? Če se recimo intenzivno ukvarjaš s športom, je višja telesna teža pokazatelj ravno tega.

Vseeno pa obstaja preprost iizračun, ki ti bo povedal, ali moraš vseeno za malico raje pojesti jabolko, ali obratno. Morda je tvoja teža prenizka, kar ti lahko povzroči kakšno težavo ob odraščanju. Zato se lahko zrediš tudi za kakšen kilogramček.
Izračunu se reče Indeks telesne mase (ITM) in je zelo preprost. Svojo telesno težo moraš 2X deliti s svojo višino v metrih. Torej: Če si visoka 1, 7 m in je tvoja telesna teža 62 kg, potem le to dvakrat deliš z 1, 7 m.
62 : (1,7X1,7)=?
oziroma
62 : 1,7 = ? : 1,7 = ITM

Torej ...
62 : (1,7X1,7)= 21, 45

Tu pa nastopi lestvica, če je tvoja dobljena številka med 19 in 24, potem je tvoja telesna teža normalna (seveda so dovoljena manjša odstopanja). Če je številka pod 19, je nastopil čas, da poješ kakšen dodaten obrok. Morda lahko o teži povprašaš tudi zdravnico. Če si recimo stara 16 let in še nimaš menstruacije, je lahko krivo tudi dejstvo, da imaš premalo kilogramov. Če pa je vrednost nad 24, je morda čas za mini preplah. Ampak res mini. Vseeno se najprej poglej v ogledalo in presodi, ali si neprivlačna. Potem pa se lahko odpraviš na kakšen sprehod več in namesto čokolade, za malico poješ sveže sadje. Če je številka občutno nad 24, se moraš tudi ti pogovoriti s svojo zdravnico.