Kdaj prvič h ginekologu?

Vse kar moraš vedeti o prvem ginekološkem pregledu.

Verjetno si velikokrat postaviš vprašanje kdaj prvič na ginekološki pregled. Kako sploh poteka? Me bo kaj bolelo? Najstnica ti lahko pomaga najti odgovore na tvoja vprašanja.

Vedi, da je to čisto rutinski pregled, ki ga opravi vsaka pripadnica ženskega spola. Ne smeš ga jemati kot tabu. O takih stvareh se moraš čim več pogovarjati s svojo mamo, prijateljicami, teto. V primeru, da pa ti je neprijetno govoriti o tem z njimi, se obrni na najstnico. Mi ti bomo z veseljem pomagali razrešiti vse težave. Vsaka informacija ti bo prišla prav.

Tvoje telo se prične razvijati, ko dopolniš približno deset let in traja vse do osemnajstega leta ali čez. To obdobje je čas burnih sprememb. Tako telesnih kot tudi umskih. Telo dobiva vse bolj žensko podobo, prav tako pa se spremeni tvoj pogled na svet, odnos do prijateljev, staršev, sorodnikov. Temu lahko rečemo, da dozorevaš tako telesno kot socialno.

Če se dotaknemo telesnega dozorevanja, le-to vključuje rast prsi, poraščenost, začetek menstruacije. Prav tako podivjajo spolne žleze, ki izločijo določene hormone. Na tej točki pa je smotrno narediti ginekološki pregled. Zmotno je meniti, da prvič obiščeš ginekologa zgolj takrat, ko se prične tvoje spolno življenje! Res je, da je v tem primeru že skoraj nujno, da se pogovoriš z ginekologinjo o zaščiti, ampak mi bi ti želeli predati sporočilo, da je priporočeno opraviti ginekološki pregled že preden postaneš spolno aktivna.

Zakaj že prej?
- Tako boš vedela ali si zdrava in če se pravilno razvijaš.
- Ginekologinja ti bo dala veliko koristnih nasvetov in ti pojasnila procese, ki se dogajajo v tvojem telesu.
- Prvi pregled je lahko omejen samo na pogovor z ginekologinjo in posvet, zato se ga nikar ne boj.

Če se za ginekološki pregled ne odločiš prej pa boš vseeno dobila pri dvajsetih letih vabilo na dom, da le-tega opraviš, saj država organizira to s tem namenom, da se prepreči rakavost na materničnem vratu.
Naj bo tvoj prvi pregled pri ginekologu prijetnejši!