Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

Smrklja Njena.si
Moj life
 

Zaradi tega si utrujena in izčrpana!

22. 1. 2018; 12.00
Avtor: K. Š.
uvodna (18)
Preveri, kako do energije in do popolnega razpoloženja!

Morda so razlog temperaturne spremembe, saj so vremenske razmere vedno bolj neprijazne, morda pa se te loteva prehlad ali gripa. Ne pusti, da bi zaradi njiju ostala v postelji! 

Verjetno poznaš občutek, ko je tvoj nos žareče rdeče barve, oči so otekle in solzne, ob tvoji postelji je ogromno posmrkanih robčkov, na mizi pa stojijo prazne skodelice čaja in zdravil. Poleg tega imaš bolečine v mišicah, kihaš, kašljaš in se počutiš, kot bi te povozil tovornjak. Lahko imaš celo vročino, te kar naprej zebe ali ti je neznosno vroče. In prepričano smo, da nočeš, da se ti to zgodi in bi si s tem prikrajšala sladke dneve zimskih počitnic, ki jih prav gotovo že nestrpno pričakuješ!

Tvoj obrambni sistem mora biti dovolj močan, da bo uspešno prestal vse aktivnosti, s katerimi so zapolnjeni tvoji dnevi.

 Kaj povzroča, da imunski sistem deluje slabše?

-kajenje in pitje večjih količin alkohola
-nezdrava prehrana
-dolgotrajno zdravljenje z antibiotiki
-stres
-stradanje

Znaki oslabljenega imunskega sistema

-mastni ali suhi lasje, izpadanje las
-bolečine
-utrujenost
-zamašen nos, izcedek iz nosa
-krhki in lomljivi nohti
-obdobja moči in nemoči
-depresija
-občutljivost

Napotki za dobro počutje in močan imunski sistem

Spanje

Spanec je za dobro počutje zelo pomemben, zato si ga le privošči. Vemo, da je to trenutno možno le ob vikendih, ampak kmalu bodo tu počitnice, ki so namenjene tudi temu, da se resnično spočiješ. Si vedela, da nekateri potrebujejo le šest ur spanca, drugi pa tudi do deset? Prvi se po le nekaj uricah sladkih sanj počutijo mnogo bolje, kot če bi spali dlje časa. Ugotovi, kaj najbolj ustreza tebi in koliko časa potrebuješ, da najbolje deluješ.

Prehrana

Pri krepitvi imunskega sistema igra pomembno vlogo zdrava prehrana, saj pozitivno vpliva na telo, pomanjkanje hranilnih snovi pa se bo najprej pokazalo prav na imunskem sistemu.

V prehrani naj bodo zastopane beljakovine, esencialne maščobne kisline, vitamini, minerali in antioksidanti. Mogoče ti to ne pove kaj dosti, zato pojdimo lepo po vrsti.

Beljakovine: najdeš jih v ribah, jajcih, školjkah, mesu, veliko jih je tudi v stročnicah ter seveda mleku in mlečnih izdelkih.

Esencialne maščobne kisline: vsebujejo jih predvsem modre vrste rib.

Minerali: npr. cink, ki krepi imunski sistem in je pomemben za zdravje kože in sluznice. Vsebujejo ga morski raki, ribe, žitarice, pivski kvas, razna semena ter gobe.

Vitamini: najpomembnejši je vitamin C, ki ga dobiš s sadjem in zelenjavo. Veliko ga je tudi v polnovrednih žitih, semenih in oreščkih.

Ne pozabi tudi na tekočino! Sploh kadar zboliš, izgubiš veliko tekočine, zato je pomembno, da jo nadomestiš. Če ne maraš vode, pij naravne sokove in čaje različnih okusov, ki si jih lahko posladkaš z medom ali jim dodaš limono. Izbiraš lahko med pravimi, zeliščnimi ali sadnimi čaji.

Gibanje

Telovadba. Vem, spet ista pesem. Ampak kaj ko popolnoma drži! Redna vadba ti bo pomagala do boljšega zdravja. Najboljša je seveda tista na prostem. Naj zimske temperature ne bodo razlog za lenobo. Možnosti je ogromno. Poleg smučanja in boardanja se lahko odpraviš na bližnje drsališče, kjer si drsalke lahko tudi izposodiš. Ali pa se s prijatelji podate na bližnji hrib in popoldne namenite sankanju in kepanju. Prepričana sem, da se boš zabavala kot že dolgo ne! Vsaj dvakrat na teden pa si vzemi čas in se odpravi na sprehod. Okrog vratu si zaveži topel šal, na glavo povleci kapo, roke pa zaščiti s toplimi rokavicami. Naj mraz ne bo ovira do tvojega dobrega počutja. Raziskave so namreč pokazale, da osebe, ki se redno ukvarjajo z vadbo, redkeje obolevajo od tistih, ki se s športom ne ukvarjajo.

Kaj je všeč tvojemu imunskemu sistemu? 

Sproščenost in umirjenost: notranje počutje lahko vpliva tudi na zdravje. Poskrbi, da se boš po napornem dnevu sprostila in umirila, pa naj bo to v topli kadi, mehki postelji ali ob prebiranju svoje najljubše revije Smrklja.

Druženje s prijatelji: pojdite v kino, na sprehod po zasneženi pokrajini ali v mesto na eno izmed drsališč na prostem, nato pa si skupaj privoščite še vroč kakav. Skratka, družite se in zabavajte.

Glasba: preverjeno pomaga tvojemu imunskemu sistemu. Poslušaj tako, ki te bo sprostila in spravila v dobro voljo. Poleg tega ti daje energijo in te spravi v boljšo voljo.

Ples: da, ples je čudežno zdravilo. Pomaga ti, da se sprostiš, pozabiš na vsakdanje skrbi in se ob tem še braniš pred nadležnimi virusi. Pa tudi če zaplešeš le zase, v svoji sobi. Glavno je, da se ob tem zabavaš.

Smeh: si vedela, da smeh, humor in dobra volja ugodno vplivajo na telo in preprečujejo marsikatero bolezen? Res je! Zato se le zabavaj in smej. Oglej si dobro komedijo ali si v knjižnici izposodi knjigo šal. Mogoče se naučiš kakšne zares dobre, ki jo boš pozneje lahko delila s prijatelji.

prejšnji članek
Zaradi tega boš ostala sama.
Moj life
Zaradi tega boš ostala sama.
naslednji članek
Si vedela, da je Ed Sheeran zaročen?
Obsedena!
Si vedela, da je Ed Sheeran zaročen?
Preberite tudi