profimedia-0840008601
Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v nekaj letih skopnela

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

Smrklja Njena.si
Lepotičenje
 

Kako vzdrževati kopalke, da bodo videti kot nove?

3. 6. 2018; 09.00
Avtor: V.M.
Se jezite, ker vaše kopalke niso več tako lepe, kot ob nakupu? In to že po eni sami sezoni! Razlog tiči v nepravilnem vzdrževanju. Sledite nasvetom modne strokovnjakinje …

Tudi po kopanju v bazenski vodi je priporočljivo, da kopalke slečete in jih zamenjate s suhim kopalnim oblačilom. foto: Pexels

''Lansko sezono sem si privoščila čudovite modne kopalke s temno modrimi, rdečimi in belimi motivi. Že ob koncu sezone nisem mogla verjeti, kaj se je zgodilo s tkanino. O snežno belih predelih ni bilo več sledu, obarvani so rumeno, umazano belo, tkanina je zbledela, postala je nekoliko razvlečena. Skratka, kot bi jih uporabljala več let. Kopalke so kvalitetne, zato me preseneča, da se je to zgodilo. Zakaj je do tega prišlo?'' sprašuje bralka Lina.

Nevšečnost naše bralke zagotovo ni osamljen primer. Ravno to se namreč pripeti, če kopalk ne vzdržujemo pravilno. Modna strokovnjakinja Sonja Žužek iz modnega butika SinDa pojasnjuje, da nam lahko kopalna oblačila služijo več let, če le upoštevamo osnovna pravila vzdrževanja. Jih poznate?

'Čeprav so kopalke namenjene kopanju in sončenju, pa ravno slednje pusti na tkanini največ sledi.' foto: Profimedia

''Čeprav so kopalke namenjene kopanju in sončenju, pa ravno slednje pusti na tkanini največ sledi. Morska sol, klorirani bazeni in sredstva za zaščito pred soncem lahko namreč kopalke zelo hitro uničijo. Zmanjša se elastičnost tkanine, pojavijo se obledeli in porumeneli madeži,'' pojasnjuje Sonja in navaja, kako je potrebno s kopalkami ravnati:

•    Večina ljudi po kopanju zdrsne na brisačo, kjer se predajajo sončnim žarkom, a ravno slednji v kombinaciji z morsko soljo in klorom močno poškodujejo tkanino. Priporočljivo je, da jih po kopanju slečete in zamenjate s suhimi kopalkami.

•    Kopalke po vsakem nošenju temeljito operite. Tudi če ste se preoblekli na plaži ali ob bazenu, stopite do pipe, kje boste lahko iz tkanine sprali morsko sol in/ali klor.

•    Čeprav so kopalke namenjene sončenju, se izogibajte sušenju na direktnem soncu. Tudi to bo zelo podaljšalo njihovo življenjsko dobo.

Sonce in morska sol poškodujeta tkanino kopalk. foto: Pexles

•    Tudi sama tkanina se lahko zelo hitro poškoduje, zato na površino, na katero se nameravate usesti, vedno položite brisačo.

•    Velika previdnost velja tudi pri nanašanju sredstva za zaščito pred soncem, saj lahko na kopalkah puščajo rumene madeže, ki so pogosto tako trdovratni, da jih ne odstrani niti pranje v pralnem stroju.

•    Doma kopalke ročno operite v mlačni vodi. Dodajte nekaj kapljic detergenta za občutljivo perilo. Če je mogoče, se izogibajte pranju v pralnem stroju ali pa jih operite le na programu za zelo občutljivo perilo. Pri pranju ne uporabite mehčalca za perilo, saj slednji močno vpliva na kvaliteto elastične tkanine.

Preberite si še: Ste prikupno debelušne? Takole boste v kopalkah videti zapeljivo …

prejšnji članek
Ustvari popolno francosko kitko
Lepotičenje
Ustvari popolno francosko kitko
naslednji članek
VIDEO: Z enostavnim trikom do daljših las
Lepotičenje
VIDEO: Z enostavnim trikom do daljših las
Preberite tudi