favorskaya
Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala sojenja Navalnemu

jv_0
Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja T-2

Smrklja Njena.si
Lepotičenje
 

Kako izbrati pravi parfum zase?

5. 9. 2017; 02.11
Avtor: K.M.
nisini parfumi
Izbiranje parfuma, ki ti bo pristajal, je za marsikoga težka naloga, še posebej glede na to, da je na tržišču toliko čudovitih dišav, da se je včasih res težko odločiti, katera je prava.

Tu gre za resnično osebno izbiro in preferenco, zato je težko dati napotke, ki bodo veljali za vsakogar, kljub temu pa se je pri izbiri parfuma dobro držati treh osnovnih pravil.

Ne preizkusite preveč parfumov hkrati


Ko greste v drogerijo izbirat nov parfum, preizkusite največ tri ali štiri, saj boste v nasprotnem primeru preveč zmedeni in ne boste mogli ceniti in oceniti pravega vonja. Že vnaprej premislite, kakšen tip parfumov vam je všeč, poglejte kateri so znotraj izbrane kategorije in preizkusite samo izbrane. Seveda lahko za nasvet povprašate tudi strokovnjake, vsekakor pa je fino, da pred nakupom zaprosite za tester, ki ga preizkušajte še doma, da boste zagotovo prepričani, kateri parfum vam najbolj odgovarja.

Za kakšno priložnost je namenjen?
Dišave lahko izbirate v štirih različicah, ki se razlikujejo glede na koncentracijo. Od najnižje do najvišje koncentracije si sledijo Eau de Cologne (EdC), Eau de Toilette (EdT), Eau de Parfum (EdP), in Perfume (tudi Extrait de Parfum), ki je najbolj koncentriran. Seveda niso vsi parfumi na voljo v vseh omenjenih jakostih, najbolj popularni pa sta EdT in EdP. Pogosto je tudi, da imajo kljub enakim notam različne jakosti istega parfuma drugačno razmerje sestavin in lahko zaradi tega dišijo drugače. Pred nakupom premislite, kdaj boste parfum uporabljali. V službi najbrž ne želite preveč močnega vonja, za večerno zabavo pa si lahko privoščite močnejše dišave. Za v službo damam priporočamo dišave kot so Paco Rabanne Lady Million, za moške pa Paco Rabanne Invictus. Gospodje boste za posebne priložnosti, večerne zabave in hladnejše dni izbrali nekaj v stilu Bruno Banani Made for Men ali Paco Rabanne Pure XS, ženske pa Paco Rabanne Lady Million Prive ali Bruno Banani Pure Woman.

Kakšne parfume že imate?
Preverite svojo zalogo parfumov, saj obstaja verjetnost, da boste našli vzorec – poseganje po dišavah določenega tipa. Vsak parfum je ‘zgrajen’ okoli določenega akorda, na podlagi katerega ga lahko uvrstimo v določeno skupino oziroma družino. Na področju dišav govorimo o olfaktornih skupinah, obstajajo pa različne delitve na te skupine. Najpogosteje se pojavlja delitev na skupino chypre, aromatično, citrusno, cvetlično, usnjeno, orientalsko in lesno. Te skupine pa imajo še več podskupin. Če imate radi cvetlične vonje, je velika verjetnost, da vam bo ugajal npr. Dolce&Gabbana Dolce. Primer citrusne skupine je moški parfum Bruno Banani Absolute Man. Moški, ki imajo radi divje, neukročene orientalske dišave bodo morda posegli po novi dišavi Paco Rabanne Pure XS. Gospodje ki ste v iskanju krasne sveže dišave boste navdušeni nad novostjo, ki na naše police prihaja v septembru – Bruno Banani Man's Best.

prejšnji članek
FOTO: Taylor Swift na poroki najboljše prijateljice
Obsedena!
FOTO: Taylor Swift na poroki najboljše prijateljice
naslednji članek
Kako dolgo moram fanta pustiti čakati na seks?
Moj life
Kako dolgo moram fanta pustiti čakati na seks?
Preberite tudi