mlin
Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

1701778337-dsc9818-01-1701778319724
Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je absolutno sporno"

Smrklja Njena.si
Lepotičenje
 

Nečista koža je OUT: znebi se je!

13. 5. 2017; 12.00
Avtor: Julija
teenage-skin-care-brands-for-womens
Če se, tako kot večina najstnic, tudi ti spopadaš z mozolji, potem veš, da ti brazgotine lahko obraz kazijo še dolgo po tem, ko mozolji že izginejo. Kako lahko proti temu ukrepaš ti?

Nečista koža je problem, ki zaznamuje res veliko najstnikov, zato smo se odločili, da poiščemo odgovor na tvoje težave – toliko, kot je različnih oblik mozoljev, toliko je na voljo tudi rešitev. Preizkusiti pa jih boš morala sama, da ugotoviš, kaj tvoji koži najbolj ustreza, ob hujši obliki mozoljev pa je v vsakem primeru dobro poiskati pomoč dermatologa.
Nečista koža in mozolji so ena čustveno najtežjih stvari, ki jih doživimo v mladih letih, s tovrstnimi problemi pa se danes spoprijema tudi veliko starejših. Mozolji so nepravični. Povsem nepravično je, da ti ješ povsem enako ali pa celo bolj zdravo kot tvoja prijateljica, ki se občasno baše s krompirčkom, čokolado in pico, pa ima ona čudovito kožo, medtem ko je tvoja kot minsko polje. Zelo neprijetno je tudi, če je tvoja koža v zgodnjem najstniškem obdobju lepa, nato pa nenadoma izbruhne v hudo obliko mozoljev, zaradi katerih se počutiš, kot da ne boš nikomur več všeč.

Občutek nemoči, jeza in strah pogosto spremljajo nadležne mozolje, saj verjamemo, da včasih ne veš več, kaj narediti, kako se jih rešiti in ali se jih sploh kdaj boš.

Toda ne obupaj, saj veš, da se za vsak problem najde rešitev. Recimo le, da moraš biti pri svoji koži nekoliko bolj vztrajna in dosledna, saj se nobena sprememba ne zgodi čez noč. Kaj torej pomaga?

1. Zdrava prehrana

Verjetno si to slišala že večkrat, a mimo tega ne moremo, saj je urejena prehrana prvi pogoj za lepo kožo. Hrana, bogata s sladkorjem, mlečni izdelki in predelana hrana so glavni krivci za mozolje tako pri mlajših kot pri starejših, zato moraš najprej počistiti svoj hladilnik. Ne pravimo, da se moraš odpovedati čokoladi, saj ta v nasprotju s splošnim mnenjem ni glavni krivec za nečisto kožo – pri tem gre bolj za kombinacijo sladkorja, predelane hrane in nezdravih maščob, ki jih vsakodnevno uživamo. Ta živila zamenjaj z zdravimi maščobami (losos, tuna, skuše, sardele, lanena semena) in z izdelki, bogatimi s cinkom (leča, bučna semena, fižol, rdeče meso), s polnozrnatimi živili, ki ne dvigujejo ravni krvnega sladkorja, in mlečnimi nadomestki (riževo, mandljevo mleko, tofu, sojin jogurt, kokosova smetana). V mlečnih izdelkih je namreč zelo veliko hormonov, ki nas hitro pripeljejo do mozoljčkov. Ne pozabi tudi na dnevni odmerek vitaminov, zato zaužij veliko zelenjave!

2. Prenehaj uporabljati 1001 izdelek

Tudi prevelik nabor kozmetike in negovalnih izdelkov lahko sproži pojav mozoljev, saj koža hitro postane preobremenjena. Za nekaj časa prenehaj uporabljati negovalne izdelke, obraz pa si čisti z medom, tonikom, ki ga narediš iz merice jabolčnega kisa in merice vode, ter navlaži z jojobinim oljem, ki ne maši por. Če že moraš, uporabljaj le mineralno kozmetiko, pa še ta naj bo v času zdravljenja tvoje kože na minimumu. Ko koži privoščiš nekaj počitka, se osredotoči le na tri negovalne izdelke: micelarni losjon za nečisto kožo, s katerim kožo očistiš, vlažilno kremo za nečisto kožo, ki naj bo kakovostna in ne alkoholna bomba, ki jo kupiš v bližnji drogeriji, in gel za sušenje mozoljev (še bolje je, če uporabiš kar olje čajevca, ki ga z vatirano palčko vtreš v mozolj).

3. Obišči dermatologa

Mogoče je to najpomembnejši korak, predvsem pri hudi obliki mozoljavosti, ki se je ne moreš rešiti sama. Dober dermatolog ti bo znal svetovati tako glede nege kot tudi glede prehrane. Predpisal ti bo kreme ali tablete, ki jih dobiš na recept, morda pa bodo potrebni celo antibiotiki. Kakor koli že bo, pomembno je, da bo na koncu tvoja koža lepa in zdrava!

prejšnji članek
Je Harry Styles z novo pesmijo razkril morebitnega otroka
Obsedena!
Je Harry Styles z novo pesmijo razkril morebitnega otroka
naslednji članek
5 nasvetov za ŠOLSKI FINIŠ
Moj life
5 nasvetov za ŠOLSKI FINIŠ
Preberite tudi