stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Kakšna je simbolika jedi, ki jih damo v velikonočno košarico?

27. 3. 2024; 10.00
Avtor: C. R.
Velikonočna košarica

Velikonočna košarica; fotografija je simbolična foto: Shutterstock

Velikonočni običaji se razlikujejo od pokrajine do pokrajine, za vse pa velja, da je na veliki petek zapovedan strogi post, na veliko soboto pa v cerkvah blagoslovijo jedi, ki jih postrežejo za velikonočni zajtrk. Te imajo svojo praznično simboliko.

Velikonočna šunka simbolizira Kristusovo telo

Velikonočna šunka že s svojim omamnim vonjem naredi prijetno ozračje. To okusno in dobro meso je pomemben sestavni del velikonočne košarice. Spominja nas na Jezusovo telo, ki je pretrpelo mnogo naporov in bolečine. Njegovo mrtvo telo je bilo prebodeno s sulico, povito v platno in položeno v grob. Za ljudi je žrtvoval svoje telo, v katerem se je po vstajenju prikazal učencem. Meso velikonočne šunke nam govori o tem, da se nam Jezus sam daje v hrano. On je hrana za večno življenje. 

Pirhi predstavljajo grob

Pirhe radi pripravljajo vsi, tudi tisti, ki ne poznajo njihovega skritega pomena. Tako kot piščanec, ki razbije lupino pirha, je Jezus razbil skalovje groba, v katerega je bil položen. Pirhe pobarvamo v žive pisane barve, ki prikazujejo veselje in ljubezen. Naša pozitivna čustva pa lahko izkažemo tudi z risbami in okraski na pirhih.

Rdeči pirhi so kaplje krvi

Medtem ko drugi pirhi ponazarjajo grob, ponazarjajo rdeči kaplje Jezusove krvi.

Hren predstavlja žeblje

Hren je prva hrana, ki jo zaužijemo na ta praznik. Na žeblje, s katerimi je bil Jezus pribit na križ, nas spominja s svojo obliko. Poleg tega pa ima oster in pekoč okus, s katerim predstavlja grenkobo in bolečino.

Kruh in praznična potica ter drugo pecivo predstavljajo Kristusovo krono

Vsaka gospodinja, ki pripravlja velikonočno košaro za žegen, je še posebej vesela in ponosna, če je v njej lepa in dobra potica, ki jo je sama spekla. Potica vsake gospodinje se po okusu razlikuje. Vemo, da se kruh speče iz moke, ki jo zmeljemo iz pšeničnih zrn. Tako kot pšenično zrno je bil tudi Jezus položen v zemljo. Tudi žitno zrno je mrtvo, a ko ga posejemo na polje, se v njem prebudi novo življenje.

Potica kot trnova krona

Potica, spečena v okroglem modelu, nas na veliko noč spominja na trnovo krono, ki jo je Jezus pri križanju nosil na glavi.

Kaj še lahko damo v košarico?

Košarico lahko napolnimo z našimi najljubšimi jedmi ali jedmi, značilnimi za naš kraj. Velika noč je praznik veselja, ljubezni, novega življenja, prebujanja in radosti - naj bo košarica njegov simbol. Okrasite ročaje s spomladanskim cvetjem in košarico pokrijte z doma izdelanim prtičkom.

prejšnji članek
Edvard Steiner: srčen človek ali velik manipulator?
Svet slavnih
Edvard Steiner: srčen človek ali velik manipulator?
naslednji članek
To je Janez, ki je naredil selfie z Ronaldom
Svet slavnih
To je Janez, ki je naredil selfie z Ronaldom
#nasazenazenska
nasazenazenska