Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

Smrklja Njena.si
Intimno
 

Tampon ali vložek?

27. 3. 2017; 12.00
Avtor: K.M.
vlozek ali tampon, tosama

foto: Profimedia

Odkrij skrivnosti enega ali drugega.

Si dobila mesečno perilo in ne veš ali bi posegla po vložku ali bi si raje vstavila tampon? Ali pa si ena tistih, ki se boji tampona, ker si velikokrat slišala, da ti lahko zelo 'škodi'. Najstnica ti bo predstavila oba, ti pa se potem odloči sama, kaj ti bolje ustreza.

Verjamemo, da si glede na množično ponudbo, ki ti jo vsiljujejo drogerije in s katero te bombardirajo oglasi, rahlo zmedena in ne veš več po čem naj posežeš. Naj ti povemo, da se moraš odločiti po lastnem občutku. Poskusiš lahko oboje, tako vložek kot tudi tampon in se potem odločiš za eno ali drugo.

Vložek
Obstajajo vložki različnih debelin, oblik in širin. Vedno lahko najdeš tistega, ki ustreza moči tvoje menstruacije. Če so izcedki močni, potem izberi debelejši vložek, če pa so tvoje krvavitve šibkejše, potem bo tanjši vložek pravšnji zate.


Kako ga uporabiti?
Stran, kjer so lepilne proge, pritrdiš na spodnje hlačke. To je vsa umetnost. Menjati ga moraš na vsake 3 ali 4 ure, tudi če tvoj tok ni zelo močan. Če uporabljaš enak vložek predolgo, se bodo nakopičile številne bakterije. Med menstruacijo moraš še bolj skrbeti za intimno nego.
Sedaj pa pridemo na vprašanje: »Ampak kaj naj naredim, če me vložek moti in se zaradi njega počutim neprijetno?« Naš odgovor se glasi: »Poskusi še tampon.«

Tampon
Tampon vsrka kri v notranjosti nožnice. Izdelan je iz vpojnih vlaken in je cevaste oblike. Obstajajo različne velikosti in oblike, kot smo tudi že omenili pri običajnih vložkih.


Kako ga uporabiti?
Najprej si umij roke. Potem odstrani povoj, ki ga ima tampon. Nato raztegni vrvico, saj mora po vstavitvi gledati ven in telesa, ker je ključno, da lahko tampon kasneje potegneš ven. Sledi vstavitev tampona. Potisni ga v nožnico, tako da ga pri hoji ne boš čutila.
Tudi tampon moraš menjati vsaj na štiri ure, da se izogneš bakterijam ali kakšni okužbi.

Ali lahko tampon ostane v mojem telesu?
Se bojiš, da bi se tampon izgubil v tvojem telesu? Naj ti zaupamo, da to ni možno, ker nima iti nikamor. Tampon obstoji na mestu v nožnici pred materničnim vratom, saj je odprtina premajhna, da bi se pomaknil skozi.


Kaj je bolje – tampon ali vložek?
To je popolnoma odvisno od tebe. Nekatera dekleta prisegajo na vložke, ker jih moti občutek, da imaš nekaj v telesu, spet druge imajo raje vložke, ker lahko normalno hodijo na stranišče in ker je uporaba bolj preprosta. Torej moraš sama ugotoviti, kaj najbolj ustreza tebi in tvojemu telesu. Vseeno pa ti svetujemo, da najprej poskusiš z navadnim vložkom.

prejšnji članek
Že imaš svoj pastelni pomladni par?
Lepotičenje
Že imaš svoj pastelni pomladni par?
naslednji članek
Top 5 izdelkov
Intimno
Top 5 izdelkov
Preberite tudi